Ludwig Apers

Ituri


Ludwig Apers, in het verleden arts in Zimbabwe, heeft nu een boek geschreven over Afrika waar hij zijn eigen ervaringen goed in kwijt kan. Het gaat over twee broers, die in hun jeugd zeer hecht waren, maar nu een beetje uit elkaar gegroeid. Hun vader was diamantair in Antwerpen, maar zijn zoons dachten er niet over hem op te volgen. Serge, de oudste, is een reisbureau begonnen, gespecialiseerd in avontuurlijke reizen in de natuur. In Afrika is Dirk, de jongste broer, reisleider voor de groepen die een reis willen maken door oostelijk Congo en Uganda. Dit doet hij samen met Robert, en Robert is dan ook degene die Serge belt als Dirk verdrinkt bij een zeiltocht over het Kivumeer. Serge kan het niet geloven. Dirk was nog meer dan hijzelf bedreven in de zeilkunst. Hij besluit zelf als reisleider mee te gaan op de volgende reis om poolshoogte te nemen op de plek zelf. Het gaat niet zo makkelijk als hij dacht. Het begint er al mee dat hij geen visum krijgt voor Uganda. Hij gaat desondanks op weg, en ontmoet zijn reisgezelschap: een echtpaar, een vrouwelijke dokter, een vrijgezel van veertig, en Robert, de Afrikakenner. Hij mag Robert vanaf het begin al niet, maar als er vreemde dingen gebeuren waar Robert duidelijk meer van af weet, wordt Serge achterdochtig. Ook Mireille, de arts, vertrouwt Robert niet.

De lezer is er intussen al van op de hoogte dat er iets op de achtergrond speelt, dat te maken heeft met de uitbuiting van Afrika, van het land en van de mensen. Maar pas na allerlei spannende gebeurtenissen wordt duidelijk wat er precies aan de hand is.

Op de flap staat dat het een literaire thriller is, maar dat literaire zit hem zeker niet in de taal of stijl. Misschien wel in de denkbeelden van Ludwig Apers, die niet bepaald doorsnee zijn. Zijn visie op ontwikkelingshulp is verrassend. Hoofdpersoon Serge komt voor een lastige beslissing te staan: moet hij zich aan de regels houden (regels? wie heeft die opgesteld?) of moet hij zich in illegale zaakjes storten?


Apers gebruikt de toestand van Congo en omliggende landen, van de opstanden en oorlogen, maar helaas wordt veel bekend verondersteld. Wat meer informatie was wel handig geweest, evenals een topografische kaart.
Maar het is geen roman waarbij zulke toevoegingen al gebruikelijker worden. Het is een thriller. Een aardige thriller.


Paperback | 253 Pagina's | Uitgeverij Houtekiet ISBN10: 9052409897 | ISBN13: 9789052409894

© Marjo, juli 2008

Lees de reacties op het Leestafelforum, klik hier!