Cecelia Ahern

De plek van de verloren dingen


Sandy Shortt is een jonge vrouw met uiterlijk dat totaal het tegendeel is van wat je zou verwachten bij zo'n naam. Ze is 1 meter 85 en heeft zwart haar. Wat zou dat, denk je dan. Maar het heeft wel degelijk invloed gehad op haar leven, omdat zoiets pesterijen veroorzaakt. Voeg daarbij een dramatische gebeurtenis toen ze een jaar of tien was, en je begrijpt dat Sandy zich niet heeft ontwikkeld tot een doorsnee vrouw. (anders zou dit boek er ook niet zijn...)


De gebeurtenis is de verdwijning van een leeftijdgenootje, een mooi, verwend kind, dat tegenover Sandy woonde. Ze verdween op de dag dat de twee meisjes zich met elkaar zouden gaan meten, en hoewel ze weet dat ze er niets mee te maken had, heeft ze sindsdien last gehouden van schuldgevoelens. Het zal ook wel invloed gehad hebben op haar beslissing om bij de politie te gaan, en nog later om een eigen bureau op te richten voor vermiste personen. Maar bovenal heeft het er voor gezorgd dat ze steeds zeer dwangmatig bleef zoeken naar dingen die verdwenen. Ze kon niet accepteren dat er eenlingsokken waren, of dat er andere dingen zoekraakten. In het ouderlijk huis en ook in haar huis nu heeft alles een vaste plek, niets mag kwijtraken. En toch gebeurt het steeds weer.
"als je iets kwijtraakt verlies je het tijdelijk doordat je bent vergeten waar je het hebt neergelegd. Ik onthoud altijd waar ik dingen neerleg. Het zijn de dingen die ik niet op een verkeerde plek heb neergelegd die ik probeer te vinden; de dingen die pootjes krijgen en uit zichzelf weglopen irriteren me."
Als ze een afspraak heeft met de broer van een verdwenen jongen, overkomt het haar zelf: ze verdwijnt...
Ze is op een plek waar alle personen en dingen die kwijt waren en zijn zich verzamelen. Dan begint het verhaal pas goed. Haar reactie is dubbel: ze wil op deze plek vinden wat verloren was en is, maar ze wil ook de weg terug vinden naar waar ze vandaan komt.
Op die laatste plek is de man met wie ze een afspraak had naarstig op zoek, niet alleen naar zijn broer maar nu ook naar Sandy. Want ze zei tegen hem: "nog erger dan niet gevonden worden, lijkt het me dat je niet gezocht wordt."


Het gegeven van dit verhaal is al apart, en Ceceilia Ahern heeft het in mijn ogen goed uitgewerkt. Ik ben bang dat de kromme zinnen een vertalerkwaal zijn, dat is altijd jammer natuurlijk.
Maar het is een heerlijk boek om lekker mee in een hoekje te kruipen en je te verbazen over de fantastische dingen die ineens mogelijk zijn als er zo'n plek zou bestaan.


ISBN  978 90 499 9912 4 Paperback 349 pagina's Truth & Dare Amsterdam 2007
vertaald door Daniëlle Alders

© Marjo, september 2008

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER