Pearl Abraham

http://www.pearlabraham.com

 

Vreugde der wet


Ga je mee, dansen met een Torarol? Met een wat? Vanavond begint Simchat Tora. Vreugde der Wet. De Wet die G’d aan Mozes gaf. Vanavond en morgen vieren we dat we in een jaar tijd die wet, de hele Tora hebben gelezen. We lezen het laatste deel van Deuteronomium en het eerste van Genesis. En we dansen met de Torarollen. Maar meer nog vieren we dat deze Wet er is.


Op Vreugde der Wet sluiten we het lezen van de Tora af met Mozes, volgens de Tora de grootste profeet die ooit onder Israël is opgestaan, die sterft net voordat het doel, het Beloofde Land bereikt wordt. En we beginnen direct opnieuw met het scheppingsverhaal, als de wereld nog woest en leeg is. Alles ligt nog open, we beginnen met een schone lei. We beginnen steeds opnieuw. We blijven proberen. Zal het ons ditmaal lukken?


Dit staat op de weblog van Eline Walda en hiermee is de titel van het boek verklaard.


De hoofdpersoon van het boek Rachel Benjamin, dochter van een chassidische rabbijn, beleeft niet zoveel vreugde. De strenge regels maken dat het, zeker voor een jonge vrouw, moeilijk om enig initiatief te tonen. Vooral als je vader rabbijn is, dan moet je extra opletten dat je niet iets doet wat niet mag. Rachel heeft het er moeilijk mee. Haar ouders houden haar nauwlettend in de gaten. Haar moeder wijst haar steeds op zaken die absoluut niet kunnen en Rachel heeft dan ook steeds flink ruzie met haar. Ze trekt veel met haar oudere zus op die echter veel minder rebels is dan Rachel.
Stiekem lezen ze romannetjes, die onder bed worden verstopt. De kleding moet ook naar joodse maatstaven zijn. De mannen dragen in het openbaar altijd zwarte kleding en een hoed of keppeltje, aan de zijkant van hun hoofd dragen sommigen lange pijpenkrullen. Vrouwen dragen altijd een rok of jurk en moeten na hun huwelijk hun hoofd bedekken met een hoed, sjaal, muts of pruik. Blote benen mogen niet gezien worden. Als haar moeder het allemaal zat is en een vakantie naar Israël eist (en ook inderdaad gaat) en vader op zakenreis is nemen de kinderen het er goed van. Rachel en haar zus gaan op een cursus reddend zwemmen, ze kopen kousen zonder naad, wat niet mag omdat mensen dan niet kunnen zien dat ze kousen dragen. Ze eten niet aldoor volgens de spijswetten enz.
Als moeder eenmaal weer thuis is en de zwemlessen ontdekt is het hek van de dam. Haar dochters in badpak! Dat is onzedelijk. Pas als vader het goedkeurt mogen ze verder met hun lessen. Ook lid worden van een bibliotheek is uit den boze, maar Rachel moet haar leeshonger stillen en wordt toch lid. En dan bereikt ze de huwbare leeftijd. Ze hebben zo'n goede vrouw voor haar jongere broer David voor ogen. Dus... Er wordt een man gezocht voor Rachel, zij is ouder en moet dan ook eerder trouwen. Omdat Rachel denkt dat ze dan een vrijer leven krijgt stemt ze er mee in.
Maar haar man kijkt op tegen haar vader, zijn wetten zijn goed vindt haar man en moeten opgevolgd worden...


Het is een vreemd boek. Het geeft wel inzicht in de chassidisch leefwereld maar toch is het een beetje hakkelig verhaal. Sommige dingen worden uitvoerig verteld maar de sprongen zijn groot. Aanvankelijk is er een constante strijd tussen Rachel en haar moeder, ineens is dat over... Zo is Rachel nog 14 en plotsklaps is ze 17.
Ik kreeg dit boek als ringboek en meerdere mensen waren aangedaan door de strenge geloofswereld waarin Rachel leefde. Dat had ik niet maar misschien weet ik nog te goed hoe streng het nog zo'n veertig jaar geleden in Nederland was. Uithuwelijken gebeurde niet maar iemand van een ander geloof willen trouwen heeft voor menig drama gezorgd en vaak ging dat huwelijk niet door. Bibliotheken waren streng gescheiden, als gelovige mocht je niet naar de openbare bibliotheek. En... de bibliotheek had alleen maar keurige boeken.
Je mocht alleen bij bepaalde winkels kopen waarvan de eigenaar hetzelfde geloof had. Badpakken 'mochten' maar dan wel donker van kleur anders schenen ze door.
De pastoor kwam vragen of er wel weer een kindje kwam enz.
Dit boek geeft ook zeker die strengheid weer van een geloof maar het verhaal zelf rammelt. Het eind lijkt afgeraffeld, het leek wel of de schrijfster haast kreeg, de boel wilde afronden. Ik had me meer van dit boek voorgesteld.


Hardcover | 300 Pagina's | Uitgeverij Meulenhoff ISBN10: 902907874X | ISBN13: 9789029078740 Vertaald door Else Hoog

© Dettie, januari 2008

Lees de reacties op het Leestafelforum, klik hier!