Stevo Akkerman

Vals weerzien


Akkerman weeft twee verhalen dooreen. Het ene gaat over een Tjechische jongen die op zijn negende te horen krijgt dat hij niet de zoon van zijn ouders is. Ze hebben hem geadopteerd toen hij een jaar of drie was. Toen heette hij Jan, maar nu moet hij Jindrich heten. De jongen is al een buitenbeentje omdat hij mank loopt, nu wordt hij nog meer gepest. En hij haat zijn 'ouders'.
Hij vindt een toevlucht in de Communistische Partij, waar jeugdleider Ladislav zijn voorbeeld wordt. Hij omhelst het communisme met hart en ziel, en blijft dat zijn leven lang doen. Maar de Partij verandert, de ideologie raakt ondergesneeuwd door persoonlijk gegraai ten koste van de medemens.
Jindrich wil het niet zien, zoals hij ook zijn ogen sluit als zijn vrouw en schoonvader steeds verder van de ware leer afdwalen. Tot hij blijk geeft van een geweten, en hij zelf de dupe wordt van mensen die meer macht hebben dan hij.


Het andere verhaal gaat over Antonin, een opportunist, hij omhelst de Ware Leer alleen omdat het hem iets oplevert. Hij wordt spion van de Tsjechische geheime dienst, die de identiteit van een Nederlander aanneemt. Hij zal Jan van Hout heten, en via Oostenrijk naar Amerika gaan. Alles verloopt naar wens, tot het moment dat hij bericht krijgt dat een Nederlandse vrouw hem zoekt, omdat hij haar verloren zoon moet zijn. De Geheime Dienst zegt hem door te gaan met de maskerade, en hij speelt tegenover Marga de zoon die ze zo graag wilde hebben...
Maar dan wordt Antonin verraden, en op het proces tegen hem wordt ook het bedrog tegenover Marga aangekaart.
De oplettende lezer heeft dan al door waar het verband tussen de twee verhalen ligt, maar eigenlijk doet het niet zoveel ter zake. Hoewel het geheel van deze verhalen op de waarheid berust, is het toch vooral het verhaal over een communistische spion en over de teloorgang van een ideologie. Een spionageroman met als achterliggende gedachte dat de keuze tussen goed en kwaad niet altijd zo simpel is, en grote gevolgen kan hebben.
Goed debuut.


Paperback | 207 Pagina's | Nieuw Amsterdam ISBN10: 9046801551 | ISBN13: 9789046801550

© Marjo oktober 2007