Federico Andahazi

De anatoom


Een schitterend, schokkend verhaal. Terecht bekroond met Argentijnse Fortabad literatuurprijs. Saillant detail: De naamgeefster van de prijs weigerde de schrijver de prijs persoonlijk te overhandigen, gezien de in haar ogen schandelijke inhoud van de roman. De auteur kreeg het geldbedrag thuisgestuurd!


Zonder veel van de inhoud te verklappen gaat het over een wetenschapper, een anatoom oftewel dokter in de renaissance die "het geheim van de vrouw" ontdekt. Als hij dit voor zichzelf gehouden zou hebben, zou er geen stof opgewaaid zijn, maar hij wilde dit publiceren. Dat hij daarmee de inquisitie (voor degene onbekend met het begrip: de houders van de moraal van de mens in die tijd) op zijn hals haalde is niet meer dan logisch.


Ik heb deze roman "in een adem uitgelezen". Andahazi bewijst hiermee een uitmuntend schrijver te zijn, die zich voor deze roman terdege historisch heeft voorbereid en niet te vergeten ingeleefd. Prachtige, poetische, doch subtiele zinnen, vaak korte zinnen staan op iedere bladzijden. Rake schilderingen van de moraal van die tijd, de mens in die tijd, waarmee dan vooral ook de mensonwaardige visie op de vrouw.
Degene die het boek wil lezen heb ik dan al een beetje op de schok voorbereid.


ISBN ISBN: 90-225-2312-8 Paperback 239 pagina's De boekerij 1997

Roel, 2 oktober 2004

Lees de reacties op het Leestafelforum, klik HIER