Nadine Ahr

De belofte
Nadine Ahr


De schrijfster van dit aangrijpende verhaal is de kleindochter van de persoon over wie het gaat. Hoewel: eigenlijk is er geen familieband. Edwin komt uit Thuringen, en is noodgedwongen soldaat geweest in de Tweede Wereldoorlog. Als een van de gelukkigen kon hij huiswaarts keren, maar omdat Thuringen bezet werd door de Russen, besloot hij naar Hamburg te gaan, waar een oom van hem woonde. In het Thuringse dorpje Katshütte wonen zijn ouders nog, en hij heeft er een verloofde. Het zal even duren voor hij hen terug ziet. Zijn bezoek heeft dan geen prettige achtergrond: hij is namelijk in Hamburg verliefd geworden. Op Ria, de dochter van zijn vaders halfbroer.

Het was in die tijd ongehoord om een trouwbelofte te verbreken, dus trouwde Edwin met Irmgard. Een liefdeloos huwelijk, zoals ook Ria er een aangaat. Haar man, Friedel, slaat haar, maar ze heeft inmiddels twee zonen en ook daar speelt de tijdsgeest een rol: ze zit haar huwelijk uit tot Friedel sterft. Nadine Ahr, de schrijfster, is haar kleindochter.

Als zowel Edwin als Ria weer alleen zijn, ontmoeten ze elkaar en doen een belofte: ze zullen voor altijd bij elkaar blijven! Zo wordt Edwin de opa op wie Nadine zo dol is.
Maar de belofte kunnen ze niet gestand doen: Ria wordt dement en in haar wanen ziet ze Edwin aan voor Friedel. Ze is bang, ze schreeuwt het uit als ze hem ziet. Edwin kan het niet meer volhouden en moet haar in een verzorgingshuis achterlaten, waar hij haar zelfs na verloop van tijd niet meer kan bezoeken.
Nadine bezoekt hen beiden, en vraagt haar opa toestemming het verhaal op te tekenen. Zoals ze nu gedaan heeft in een geromantiseerde vorm.

De Duitse Nadine Ahr (1982) is journaliste voor Die Zeit.


ISBN 9789021456218 | Paperback | 240 pagina's |Uitgeverij Querido| januari 2015

© Marjo, 1 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER