Leven na leven
Kate Atkinson
Stel je voor dat je bepaalde gebeurtenissen in je leven achteraf zou kunnen veranderen. Stel je voor dat dat ene noodlottige moment nooit plaatsvond. Stel je voor dat je bepaalde dingen van tevoren aan voelt komen, als een soort diepgewortelde herinneringen aan iets wat nooit is gebeurd. Stel je voor dat je de ene deja-vu na de andere hebt. Voor Ursula is het de realiteit.
Ursula sterft tijdens haar geboorte. De navelstreng zit om haar nek en heeft haar verstikt. Haar leven was nog niet begonnen toen het alweer eindigde. Dokter Fellowes, de arts die bij de bevalling zou helpen, zit vast in de sneeuw. In het volgende hoofdstuk wordt Ursula echter opnieuw geboren. Dit keer is dokter Fellowes net op tijd gearriveerd, knipt hij de navelstreng door en redt hij het leven van Ursula.
Ursula is een tevreden kind totdat ze tijdens een uitje naar het strand jammerlijk in zee verdrinkt. Ze wordt opnieuw geboren. Dit keer zal ze niet verdrinken maar ook nu heeft het lot een vroege dood voor haar in petto. En zo gebeurt het dat Ursula keer op keer opnieuw wordt geboren en steeds ouder wordt voordat ze sterft. Het vreemde is dat Ursula steeds vaker bepaalde gebeurtenissen herkent, vooral in haar kinderjaren ervaart ze dit heel sterk. Ook als volwassen vrouw bekruipt haar soms een onheilspellend gevoel, een gevoel dat ze niet kan verklaren.
Elk leven van Ursula lijkt op haar vorige levens maar toch verschillen ze van elkaar. Gedreven door herinneringen die niet van haar kunnen zijn, neemt ze soms een andere beslissing waarna het leven compleet anders voor haar - of voor mensen in haar nabijheid - uitpakt. Zo probeert ze keer op keer de huishoudster tegen te houden naar Londen te gaan om (na afloop van de Tweede Wereldoorlog) de bevrijding te gaan vieren. Waarom ze dat doet, weet ze niet maar ze wordt er steeds halsstarriger in. Vele pogingen de huishoudster te stoppen mislukken waarna telkens het noodlot toeslaat.
De Tweede Wereldoorlog speelt een grote rol in het boek. Ursula woont dan meestal in Londen maar de omstandigheden verschillen steeds van elkaar. Toch komen telkens dezelfde mensen op haar pad. Het is alsof ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, ook al zijn de ontmoetingen nog zo vluchtig. Eén keer woont Ursula in Duitsland en maakt ze de oorlog van de andere kant mee. Waarom wordt Ursula steeds opnieuw geboren? Als kind wordt ze door haar moeder naar een psychiater gestuurd omdat ze vreemde dingen zegt of doet. Maar Ursula kan niet anders, ze wordt gedreven door voorgevoelens die ze zelf niet begrijpt. Wordt Ursula steeds opnieuw geboren met een bepaalde reden? Een doel?
Leven na leven is een heel bijzonder boek. Heel knap is dat het verhaal nergens rommelig of onbegrijpelijk wordt. Soms staat de kindertijd van Ursula centraal, dan weer haar tienerjaren of haar oude dag. Haar volwassen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog komt ruim aan bod. Omdat ze steeds omgeven wordt door dezelfde mensen, ontvouwt zich een goed te volgen verhaal waarbij de lezer de personages goed leert kennen. Ook maakt de auteur gebruik van verschillende invalshoeken waardoor het verhaal werkelijk van alle kanten belicht wordt.
Het verhaal laat zien dat een ogenschijnlijk kleine gebeurtenis grote gevolgen kan hebben maar ook dat een grote gebeurtenis voorkomen kan worden door een kleine ingreep. Zo redt Ursula het leven van een buurmeisje door simpelweg even met haar op te lopen. Beide meisjes zijn zich totaal niet bewust van het grote gevaar dat hierdoor is afgewend. De lezer wordt zich heel bewust van het wonder dat leven heet. Elke stap die we zetten, elke beslissing die we maken kan grote of kleine invloed hebben op het verloop van ons leven.
Leven na leven is een briljant geschreven, betoverend boek. Een boek dat je gelezen moet hebben.
ISBN 9789025440701| paperback |525 pagina's| Atlas Contact | september 2013
Vertaald door Inge Kok
© Annemarie, 12 juli 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER