De stilte van de rivier
Engeland 1976
Tom en Jess wonen op een afgelegen melkveehouderij met hun zeer dominante, harteloze vader. Niets is goed bij hem, alles wordt hen geweigerd, ze moeten werken, werken, werken.
Hun moeder Sylvie heeft hen jaren geleden verlaten en de puberende Jess probeert zo goed en zo kwaad als het kan zowel een moeder voor Tom te zijn, als ook de rechterhand van haar vader.
Er wordt nooit over moeder gepraat, al haar spullen zijn door vader vernietigd. Jess vindt bij toeval het vogeldagboek van haar moeder, dat is het enige wat van haar over is. Ze herinnert zich de heerlijke dagen buiten, liggend in het gras met moeder Sylvie, kijkend naar de vogels. Ze moet het dagboek verstoppen want ze weet dat haar vader, als hij het ziet, het zal verscheuren of verbranden.
Dat jaar is de hitte verschrikkelijk, Jess doet wat ze kan om de dieren te verzorgen en van water te voorzien. Ze haalt het water uit de rivier, wat eigenlijk verboden is, gezien de lage stand. De regering heeft een limiet voor waterverbruik afgeroepen maar dat limiet is niet voldoende voor de dieren en het dagelijks gebruik van de familie zelf. Tussendoor probeert Jess te leren, als ze genoeg punten haalt voor haar examen kan ze een studiebeurs krijgen. Zelf de studie betalen zit er niet in, ze kunnen financieel nauwelijks hun hoofd boven water houden. Met die beurs zou Jess haar droom waar kunnen maken... Maar vader wil niets van een studie horen, zij kan niet gemist worden op de boerderij.
Broertje Tom is een speels jongetje, die graag hutten bouwt op de hooizolder. Daar houdt hij ook het jonge katje verborgen dat hij gekregen heeft van de familie Swift. Tom is stapelgek op het beestje en brengt er al zijn vrije tijd mee door. Ook gaat hij stiekem op bezoek bij de Swifts, vader haat deze mensen, zij willen een stukje land van hem kopen maar nooit zal hij zijn land wegdoen, ook al zou het een einde van de financiële problemen beteken. De Swifts zijn gek op de kleine Tom en laten hem allerlei dingetjes doen waar hij handig in is. Jess ziet daar een heel andere Tom dan thuis waar vader hem altijd een onhandige klungel noemt.
Jess stikt in het strenge regime van haar vader. Ze wil uitgaan, een gewoon leven hebben, met meiden van haar klas omgaan, maar de boerderij eist teveel werk. Gelukkig komt in de hooitijd Philip helpen, aan hem heeft ze steun, ze raken meer dan bevriend. Philip maakt kunstwerken voor Jesse die haar helpen het gemis van haar moeder te verwerken. Ook grootvader probeert Jess zoveel mogelijk bij te staan.
Maar het water in de rivier zakt steeds verder, het land verdroogt, de hitte is verzengend, vader jaagt Jess op, alles wat mis gaat komt door haar, de situatie thuis wordt steeds meer gespannen en dan barst de bom... een enorme confrontatie tussen Jess en haar vader volgt... Daarna verandert álles.
Qua stijl en inhoud doet dit debuut me denken aan Valstrik van Sonya Hartnett en dat is als compliment bedoeld. Het is af en toe een beklemmend verhaal. De strijd tegen de droogte en het vreselijke gedrag van vader grijpen je naar de keel. Je zou die man door elkaar willen rammelen en hem wijzen op zijn enorm egoïstische houding naar zijn kinderen toe. Het hele verhaal is broeierig, je weet dat de grote klap moet komen maar wanneer, waarom, hoe? En die klap is toch nog onverwacht en aangrijpend.
De hoofdstukken verteld door Jess in in het heden worden afgewisseld met delen die Sylvie vertelt. Zo kom je langzamerhand te weten waar zij gebleven is, waarom ze weggegaan is en ook dit is anders dan je aanvankelijk vermoedt.
Erg mooi boek.
ISBN 9789032512019 Paperback 303 pagina's | de Kern | november 2008
vertaald uit het Engels door Erica van Rijsewijk
© Dettie, april 2009
Lees de reacties op het Leestafelforum, klik hier