altWerk in opdracht
Ralph Aarnout

Eduard Groen weet niet wat hem overkomt. Hij wint een stipendium en heeft ineens een som van tienduizend euro te besteden. Of het dat is dat hem onzeker maakt of de opdracht die er aan verbonden is, dat hij aan het eind van het jaar een aantal gedichten moet kunnen overleggen over financiële zaken, misschien beide, hij lijkt er helemaal verward van te raken.
Eerst de opdracht maar, besluit hij. Dichten kan hij immers, daarmee heeft hij dat geld gewonnen. Hij schudt zo een sonnet uit de mouw, en heeft inspiratie voor nog veel meer. Misschien gaat het wel te makkelijk, hij gaat zich eerst maar eens verdiepen in het Financieel Dagblad, en boeken over economie.
Al lezend ontdekt hij dat geld ‘de belofte is van goud’. Er is een crisis, er zijn onverkwikkelijke zaakjes gaande, maar waar draait het uiteindelijk om?
In een gesprek met een hond beseft hij het: het leven is een leugen.


‘Hij klopt op de bibliotheekboeken in zijn tas. ‘Stel je voor, hond,’ zegt Groen gelaten. ‘Die huizen hier. De zestiende eeuw. Filips de Tweede haalt goudvloot na goudvloot uit Zuid-Amerika. En terwijl zijn goud in waarde daalt, beginnen wij elkaar met papier te betalen. Met beloftes van goud, die alleen maar meer waard worden. Snap jij daar wat van?’


Geld, dat de spil is van de economie is een loze belofte. Wat moet hij daaruit concluderen?
Het lijkt of hij zijn poëzie ook een loze belofte vindt. Hij schrijft het ene sonnet na het andere, maar neemt daarna een drastisch besluit. Het blijft onduidelijk waarom hij doet wat hij doet, en wat de gevolgen zijn.
Gaat hij zijn vriendin achterna? Yfke is zonder het hem eerst te vragen op vakantie gegaan met een vriendin. Hij zou toch geen tijd hebben, zei ze.
Hij had inderdaad geen tijd voor haar gehad. De enige twee vrienden die hij had, had hij na de ontvangst van de prijs vreselijk verwaarloosd. Hij had zich helemaal op zijn gedichten gestort, en nergens anders tijd voor gemaakt. Maar het kan ook zijn dat hij heel ergens anders heen gaat. Of nergens heen.
Het is een dun boekje, met een zeer open einde. Vlot verteld, maar met vragen die niet beantwoord worden. Daar moet je tegen kunnen.


ISBN 9789054522287 |paperback | 46 pagina's |Uitgeverij Passage |maart 2011

© Marjo 7 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER