Redemption Falls


Het heeft een tijdje geduurd vooraleer deze roman me kon boeien. De eerste honderd-en-nog-wat pagina’s waren moeizame lectuur. Het viel me zwaar me door de verschillende documenten en stijlen binnen deze als kroniek opgevatte roman te worstelen. Door de licht ouderwets aandoende stijl, die het boek overigens net dat beetje extra cachet en geloofwaardigheid geeft, leken de personages maar niet tot leven te willen komen. Toch zijn de eerste pagina’s best intrigerend: wie is dan toch die Eliza Mooney, en waarom legt zij al die kilometers af? Helaas wordt de focus het volgende hoofdstuk alweer verlegd en vanaf dat moment gebeurt dat zo dikwijls dat het een ontzettend verwarrende bedoening wordt. Meer dan eens heb ik serieus overwogen het boek dan maar ongelezen te laten, tot ineens Jeremiah Mooney opdook. Eindelijk iets wat ik kon verbinden met die zwervende vrouw van de eerste bladzijden. Vanaf dat moment krijgt het verhaal gestalte, worden generaal O’Keeffe en zijn vrouw Lucía mensen in plaats van papieren helden die niet tot de verbeelding spreken. Vanaf dat moment ook begon ik personages met elkaar in verband te brengen, gebeurtenissen op een denkbeeldige tijdslijn te plaatsen en door de bomen het bos te zien. Het loonde de moeite.


Redemption Falls blijkt een prachtig georchestreerd verhaal over liefde en onmacht te zijn, waarin kwetsuren achter maskers verdwijnen. De gekozen afwisseling van perspectieven en de nauwkeurige verwijzingen en samenvattingen aan het begin van elk hoofdstuk geven het boek een subtiel wetenschappelijk karakter, ook al heeft het niet de pretentie geschiedkundig te zijn. Een trage maar zekere spanningsopbouw, onverwachte wendingen, afwisselende personages en een uiterst precies taalgebruik maken van dit boek een aanrader voor liefhebbers van historische kronieken. Bandieten, generaals, vrijheidsstrijders en slaven, ze spelen elk op hun eigen onnavolgbare wijze een rol in dit schitterend verhaal met een erg verrassend einde!


Paperback | 511 Pagina's | Nieuw Amsterdam ISBN10: 9046803058 | ISBN13: 9789046803059 Vertaald door Harm Damsma, N. Miedema

© Elvira, januari 2008

Reageren? Klik hier!