Stefan Nieuwenhuis

http://www.stefannieuwenhuis.nl

 

Ik ben omringd door debielen en ik voel me goed


David is arbomedewerker bij een redelijk groot bedrijf. Hij vindt het geen punt om de mensen die bij hem komen voor gek te zetten, hij neemt ze niet serieus. En als hij dan zelf het slachtoffer wordt van een reorganisatie en op straat staat, kan hij niet geloven dat hem dat is overkomen. Hij zit vol wrok, neemt op kleinzielige manier wraak. Zwak is hij ook als hij het dan niemand durft te vertellen. Tegen zijn labiele vriendin zegt hij dat hij vrije dagen opneemt, en tegen de buren hangt hij een kulverhaal op over een vreemde ziekte. Dat dit zo niet door kan gaan beseft hij nog net, dus huurt hij een caravan op een bungalowpark en daar hangt hij de hele dag rond.
Natuurlijk komen zijn leugens uit, maar dan nog vertelt hij allerlei smoesjes, en draait zich in allerlei bochten.
Hij is een zeer negatief jongmens, tegen de mensen om hem heen ronduit beledigend, hij houdt ze op een onaardige manier voor de gek, hij doet nergens moeite voor, is een nietsnut. De schrijver geeft geen enkel excuus voor dat gedrag. Als dit boek grappig bedoeld is, dan is dit niet mijn idee van humor.


ISBN 9054521368, 184 pagina's, Uitgeverij Passage, 2005

© Marjo, februari 2006

Lees de reacties

 

Ik ben omringd door debielen en ik voel me goed


Wat een titel. Geweldig gevonden!

David is Arbo-medewerker, een baan waarvan hij zélf zegt: "Als ik zeven jaar geleden had geweten dat een Arbo-medewerker bijna uitsluitend te maken krijgt met de kneuzen van zijn eigen werkkring, dan had ik me misschien nog bedacht."
Die kneuzen komen bij hem voor een gesprek en David weet die gesprekken steeds zo te draaien dat ze totaal niet meer weten welk antwoord ze moeten geven. Inwendig geeft David zijn ongezouten mening. Maar hij heeft over álles een mening. Zijn collega's stellen niets voor het zijn o.a. "types die de hele dag op de gang staan te kletsen om geen RSI te krijgen en schermen met begrippen als cooling down en intervalscore". Van sommige collega's geeft hij redelijk hilarische beschrijvingen. Eigenlijk is hij de enige die écht wat presteert.
En dan komt de aankondiging dat er een reorganisatie plaats zal vinden. Is David eerst nog aan het grinniken en fantaseren over de mensen met een los contract (zij gaan er zeker uit) later lacht hij minder hard, hij moet ook weg. Maar voordat hij definitief vertrekt neemt hij op zijn manier nog even wraak, ik heb daar breed om zitten grijnzen.
Eenmaal thuis zal hij moeten vertellen wat er gebeurd is maar dat lukt niet erg. Mandy, zijn (labiele) vriendin, is niet het type om de hele dag bij thuis te zitten. Kortom David vertelt niets, gaat op dezelfde tijd als vroeger de deur uit, en zo stapelt zich de ene leugen op de ander, dat moet verkeerd aflopen.


Ik heb me enorm vermaakt met het boek maar ik denk wel dat het boek is dat je óf met plezier leest óf je eraan ergert.
David is erg cynisch, heeft een aparte humor die ik persoonlijk wel kan waarderen. Op iedereen heeft hij wat aan te merken maar dat doet hij wel op een manier waar je dwars doorheen prikt. Hij moet wel cynisch zijn om overeind te blijven. In wezen is hij helemaal niet zo tevreden met zichzelf.
Ik vond het gedeelte dat hij op bezoek was bij zijn buren en daar weer een leugen vertelt (met de gevolgen) erg komisch. Wat me opviel is dat er ondanks het cynisme geen taal à la Giphart werd gebruikt, de geslachtdelen vliegen niet om je oren. De gedachten en uitlatingen van David zijn misschien wel grof, het is gewoon een ettertje af en toe, maar niet plat. Ik heb het met veel plezier gelezen.


ISBN 9054521368, 184 pagina's, Uitgeverij Passage, 2005

© Dettie, februari 2006

Lees de reacties, klik hier!