Nienke van Opstal

Dames in zwaar weer
Nienke van Opstal


Vrijwel alle dames die een rol spelen in de verhalen in dit boek nemen een drastisch besluit. Vaak verandert het hun leven totaal. Of ze nemen juist de beslissing dat leven niet om te gooien.


Een enkele keer is er een man in de hoofdrol, bijvoorbeeld het verhaal over Jos, die een dwangmatige verzamelaar is. Vooral indianenpoppetjes, daar kan hij zo van genieten. Maar zijn vrouw wil dat hij eens een goede opruiming houdt én in therapie gaat, want dat hij de badkamer wil verbouwen om zo op slinkse wijze meer ruimte te krijgen voor zin verzameling, dat vindt ze behoorlijk gestoord. Voor iedereen die er moeite mee heeft om spullen weg te doen een herkenbaar verhaal!
In sommige verhalen komen dezelfde personages voor. Wijm bijvoorbeeld is de hulp in het gelijknamige verhaal.

‘De eerste koffiepauze met Wijm zal me altijd bijblijven. Ze ging zitten en stak een sigaret op. Monologen op een vlakke, klagerige toon, verhalen waar geen eind aan kwam. Binnen een kwartier wist ik dat ze overhoop lag met haar dochter en dat ze al jaren geen contact meer had met haar oude vader.’


Niet bepaald een sympathiek persoon, deze Wijm. Maar dat idee zou zomaar kunnen veranderen als je het tweede verhaal leest waarin zij de hoofdrol heeft!


De tweeëntwintig verhalen zijn allemaal heel anders, terwijl ze toch over dagelijkse dingen lijken te gaan, dingen die we allemaal wel kennen, of waarbij we ons prima kunnen inleven. De gebruikelijke thema’s, hoop, vriendschap, liefde, en natuurlijk niet altijd positief, worden op een verrassende manier neergezet. En, dat is al bijzonder: die afloop is er. Vaak eindigen korte verhalen met een open einde, hetgeen niet iedereen bevredigend vindt. Maar dat is hier niet het geval.
Ondanks het 'zware weer' vind je ook humor in het boek. Het verhaal over de autoverkoper: een man en vrouw gaan een autootje uitzoeken voor haar. Hij kijkt met een praktisch oog naar de auto’s, terwijl zij zich best wil laten verleiden door de verkooppraatjes va de autohandelaar. Laat haar man dit maar niet merken!
Maar over het algemeen zitten de verhalen vol tragiek, zonder dat het zware verhalen worden. Zelfs het verhaal over de coronacrisis is in wezen tragisch, al pakt het goed uit voor de hoofdpersoon.


Korte verhalen die evengoed een volledig verhaal vertellen. Nienke van Opstal weet het begin van haar verhaal zo neer te zetten dat je onmiddellijk – en dat in echt ieder verhaal! – getriggerd bent en blijft lezen. Geen enkel verhaal verveelt, steeds ben je benieuwd wat de afloop zal zijn. Welke keuze de hoofdpersoon maakt. Moeilijk soms, soms ook onontkoombaar, maar steeds gewetensvol. Sterke dames (en wat zwakkere heren). De stijl van Van Opstal werkt dus uitstekend, je vraagt je af hoe een volledige roman van haar hand zou uitvallen!


ISBN 9789492241405 | Hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij Magonia |februari 2021

© Marjo, 26 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER