Marilou Nillesen

Ontwaak zonder mij
Marilou Nillesen


In dit boek maken we kennis met Nine van der Meer, een drieënveertigjarige moeder van een tweeling die zij bewust alleen grootbrengt. Maar nu zijn de kinderen voor drie maanden bij haar moeder en woont Nine tijdelijk in Parijs om onderzoek te doen naar de vraag welke rol courtisanes hebben gespeeld tijdens en na de feministische golf van de negentiende eeuw. Het onderzoek richt zich met name op Esther Lachman, een courtisane die nadat ze uit een koets gesmeten werd  zichzelf een ding voornam. Daar op die plek aan de Champs-Elysées zou zij een stadspaleis bouwen.


Nine is gefascineerd door deze van oorsprong Russische Esther en haar bijzondere levenswandel. Maar ze is ook gefascineerd door Joseph alias Jojo, haar buurman van het appartementje dat ze via haar werkgever, de universiteit van Nijmegen, heeft weten te bemachtigen. Jojo weet vanaf het eerste ogenblik haar aandacht te trekken. Het verbaast de zeer onafhankelijke Nine dat ze zich zo extreem tot hem aangetrokken voelt, het beangstigt haar zelfs. Ze gaan als snel samen wat drinken en belanden dezelfde avond in bed, wat een minder prettige ervaring voor Nine is dan ze verwacht had.


Ontnuchterd zet Nine haar onderzoek voort bij het Institut France. Het wonderbaarlijke leven van de aanvankelijk zeer aantrekkelijke, intelligente Esther Lachman blijft een bron van aandacht en verbazing. Esther is een zeer vrijgevochten vrouw, die precies weet wat ze wil. Van een meisje uit de Moskouse sloppenwijken weet ze zich op te werken tot zeer gewilde courtisane, en meer dan dat! Ze manipuleert, vleit, speelt en bemint degene die ze haar aandacht waard vindt. Esther is genadeloos. Ze zal en moet bereiken wat zij in haar hoofd heeft, de enige voor wie zij goed zorgt is zichzelf.


Nine is verbijsterd maar trekt zich ook op aan deze dappere maar keiharde vrouw, want de charmante Jojo houdt haar meer in zijn greep dan zij wil. Ze voelt zich aangetrokken en afgestoten door zijn gedrag en ze beseft dat ook maar al te goed. Maar toch... Jojo heeft iets waardoor ze hem moeilijk uit haar hoofd kan krijgen. Jojo heeft feitelijk dezelfde aantrekkingskracht als Esther, mannen weten dat zij onbetrouwbaar is, dat ze met hen speelt, maar evengoed kunnen ze haar niet weerstaan. Dat effect heeft Jojo ook.


Het bijzondere is dat wij als lezer niet een historische roman voorgeschoteld krijgen maar een boek dat in het heden speelt met als verteller Nine, de sterke vrouw die van zichzelf verbaast staat dat ze zo kwetsbaar is wat betreft de zelfzuchtige aandacht van Jojo. Daarnaast vertelt zij ook over het hedendaagse Parijse leven inclusief de geëmancipeerde vrouwen die demonstreren tussen de 'Gele Hesjes' én het onderzoek naar de levenswandel van de onvoorstelbaar manipulerende Esther Lachman. Deze combinatie maakt dat je zeer geboeid blijft lezen. Je wil weten hoe alles verder zal gaan. Voor beiden dames loopt het verhaal overigens zeer verrassend af.
Een boeiend en knap in elkaar gezet verhaal.


Marilou Nillesen (1970) is historicus, journalist en onderzoeker, en een levenlang verliefd op Parijs. Na ruime ervaring in de regionale journalistiek werkt ze nu zo'n twaalf jaar bij het voormalig rijksarchief in 's-Hertogenbosch, en publiceert vrijwel dagelijks historische verhalen. Het verleden prikkelt haar nieuwsgierigheid. Heden en verleden zijn niet los te zien van elkaar, en het liefst gaat ze op zoek naar die raakvlakken. Waar het schuurt, bijt of prikkelt. Daar waar iets gebeurt.
Ontwaak zonder mij is haar debuut.


ISBN 9789463652063 | Paperback | 152 pagina's | Elikser | januari 2020

© Dettie, 17 april 2020

Lees de reacties en/of reageer, klik HIER