Harm Hendrik ten Napel

altZe vraagt: Is dit je kamer
Harm Hendrik ten Napel


Harm Hendrik ten Napel is een nieuwe ster aan het firmament. Zijn manier van schrijven is compact, er staat geen woord te veel, is gedetailleerd en laat ondanks dat alles te raden over voor de lezer.


Een meisje krast met haar vinger op de pagina van het notitieboek dat al een tijdje stil op zijn schoot lag, onbeschreven.
- Wat doe je?
- Ik dacht: misschien stimuleert dat.
- Hoe?
- Ik dacht misschien krijg je daar zo’n ding van, je weet wel, zoals je moet plassen als je water hoort.


Dit korte verhaaltje - een van de kortste in de bundel -  kan bij de lezer meteen een complete scène op roepen, je haalt er van alles bij. Het staat er niet, maar impliceert het wel.
Dit soort korte verhaaltjes, niet langer dan een of twee pagina’s - slechts één keer eentje van drie bladzijden - staan in deze debuutbundel.
Het zijn observaties, omgezet in woorden, korte zinnen, flitsen. Veelzeggend, voor meerdere uitleg vatbaar en tegelijk je gedachten in die ene richting duwend.


Verhaaltjes, vaak  over een jongen en een meisje; onbekenden van elkaar of juist geliefden (hoewel het een het ander niet uitsluit), maar soms ook over enkelingen. Een jongen leest op reis Murakami, en ontdekt diens bevreemdende wereld als hij aankomt waar hij heen ging. Een jongen baalt dat het afvoerputje alweer verstopt zit; een man gaapt, maar dat wordt eigenlijk niet verteld. Marco werkt in een psychiatrische inrichting en ontmoet patienten. Dit is een van de zeldzame keren dat de hoofdperson een naam heeft, meestal is het alleen meisje/jongen of nog korter: hij/zij.
Mooi is het verhaaltje waar een man met waterballonnen bekogeld wordt door een onbekend bovenbuurmeisje; Treffend de notitie van iemand die in zijn of haar duim snijdt. Psychedelisch het feest beschreven als een film op televisie; aandoenlijk en tegelijk eng het verhaal over het moederkonijn.
Eigenlijk is geen enkel verhaal na te vertellen, je moet ze zelf ervaren, ondergaan zelfs. Alledaagse, herkenbare situaties, maar zo neergepend dat ze bijzonder worden. Zoals het leven kan zijn.


Harm Hendrik ten Napel is een van de schrijftalenten van het ABCyourself-project, waarbij jonge schrijvers onder begeleiding van Edward van de Vendel de kans krijgen om columns, blogs en korte verhalen te schrijven.


ISBN 9789047705499 | paperback |100 pagina's| Uitgeverij Lemniscaat |maart 2013
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 20 november  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER