Yannick Ottoy

http://www.yannickottoy.com

 

altDrang
Yannick Ottoy


Altijd heeft hij politieman willen worden. Hij is een man van principes, gaat voor de waarheid en heeft een voorliefde voor orde en gezag. Philippe Van Der Straeten is de ideale politieman.
In Lierde, zijn eerste plaats, stoort hij zich aan de gemakzuchtige sfeer, een overplaatsing weg van ‘de folkloristische onzin’ aldaar, verruilt hij maar wat graag voor Brussel, ‘het walhalla voor iedere jonge robocop’. Serge Moermans, de commissaris, wordt zijn voorbeeld. De man is als een ‘Amerikaanse sheriff, de generaal met opgestroopte mouwen, de man van het volk’.


En dan is het 29 mei 1985. Een dag die in menig geheugen gegrift staat. De dag van het Heizeldrama, waarbij 39 mensen omkwamen en nog 400 gewond raakten. Philippe maakt deel uit van het politieteam, en is getuige van een slagveld dat hij niet verwerken kan. Maar hij moet door. Op het thuisfront heeft hij een vrouw en een babyzoon, voor wie hij het beste wil. Dat Sabine er daarbij soms op aandringt dat principes niets opleveren helpt niet erg als de commissaris hem vraagt te helpen bij de nasleep van de ramp. Een snelle promotie lijkt hem wel wat, en vertrouwensman zijn van Moermans, dat is fantastisch.


Even leidt het hem af van wat hij gezien heeft. Een posttraumatisch stressstoornis, daar had men nog nooit van gehoord, maar Philippe zou er mee gediagnosticeerd worden, als hij een arts geraadpleegd had. Hij slaapt slecht, de twijfels over waar hij mee bezig is groeien, Sabine zit hem op zijn nek, en hij gaat drinken. Als zijn vrouw hem verlaat is dat het keerpunt. Hij moet een beslissing nemen. Blijft hij zijn commissaris onvoorwaardelijk steunen en neemt hij een loopje met wat hij als waarheid meent te zien? Of moet hij kost wat kost de waarheid boven tafel krijgen?


Het verhaal van het voetbaldrama is echt - voor de Europacup finale Liverpool-Juventus in Brussel sloopten Britse supporters de afscheiding tussen hun vak en dat van de Italianen waardoor mensen letterlijk onder de voet gelopen werden. De nasleep is ook gebeurd zoals beschreven. Ottoy heeft alleen een fictieve persoon in het verhaal geschreven.
De onderzoekscommissie heeft niet duidelijk kunnen vaststellen wat er precies voor voorzorgsmaatregelen genomen waren. Ook de gang van zaken rondom het stadion gedurende de ramp blijft onduidelijk. De schuldvraag stellen heeft alleen zin als je bereid bent iets te doen met het antwoord. Hier kwam geen antwoord. Er werd geen boetekleed aangetrokken door degene(n) die verantwoordelijk was(ren).


Natuurlijk waren er meerdere factoren die tezamen de oorzaak waren. En als mensen er - zoals mensen dat doen - voor kiezen hun eigen hachje te beschermen ten koste van de waarheid, dan is het onmogelijk een duidelijke conclusie te trekken. Uiteindelijk is het dus makkelijker een instantie, in dit geval de Engelse supporters, de schuld te geven in plaats van een of meer individuen. Het is zoals Ottoy zegt: geschiedenis is wat achteraf verzonnen wordt. 'De waarheid is wat je mensen kunt laten geloven'.


Philippe Van Der Straeten is de verteller. Hij vertelt als schrijft hij een verslag. Vooral het drama zelf wordt bijna emotieloos, afstandelijk verteld. Er is dus geen sprake van dramatisering, en dat brengt de kern van het boek duidelijker naar voren. Het is een verhaal over verantwoordelijkheid, over verantwoording afleggen. Over omgaan met de feiten, de waarheid, en dat in het kader van 'je hachje redden'. Zijn stijl is prettig, er zijn rake zinnetjes en vondsten die ik ondanks de zwaarte van het verhaal leuk gevonden vind.


'De chrysanten op het graf, dat is de koning bij een ramp. Het maakt geen verschil, maar het staat wel mooi.'
'Van spelen komt kwelen.' 


In een epiloog vertelt hij de feiten van het drama.

Yannick Ottoy (1984, Aalst) groeide op tussen de Kapellekesbaan en Reetveerdegem en liep school in het centrum van de carnavalsstad. Hij studeerde achtereenvolgens politieke wetenschappen en overheidsmanagement aan de VUB en werkte jarenlang als adviseur op ministeriële kabinetten. In 2014 verliet hij de politieke werksfeer om ambtenaar te worden in een lokale administratie.


ISBN 9789022329931| Paperback| 256 pagina's | Uitgeverij Manteau | mei 2015

© Marjo, 12 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER