Marly van Otterloo

Tong
Marly van Otterloo


De 27-jarige Fee Greeve heeft als klusvrouw volop werk en is dan ook bezig met een verbouwing als ze een telefoontje krijgt van Fernando. De baas - en goede vriend - van haar moeder vraagt haar onmiddellijk naar het ziekenhuis te komen, haar moeder heeft een ongeluk gehad. Hij is in paniek, een andere stem neemt de telefoon over en vertelt haar:


‘Haar sjaal is verstrikt geraakt tussen de treden van een roltrap. Ze is gevallen en ongelukkig terechtgekomen. Daarbij heeft ze zwaar letsel opgelopen.’


Ara Greeve werkt op een reisbureau. Helaas zal ze er niet terugkeren.


Fee heeft haar moeder nooit horen praten. Ze weet niet beter dan dat het kanker was waardoor haar moeder haar tong kwijtraakte. Het is een schok te horen van de dokter in het ziekenhuis dat dat onmogelijk is: er is geen littekenweefsel. Een bezoek aan de huisarts van haar moeder maakt haar niets wijzer: er is een nieuwe dokter en geen dossier. De tandarts claimt beroepsgeheim.
Maar Fee wil het weten, zoals ze ook een antwoord wil op de vraag waarom haar moeder daarover gelogen heeft.
Ooit schreef haar moeder op het schoolbord dat ze gebruikten als communicatiemiddel:


'Je bent op dit moment onmogelijk, maar ik heb er NOOIT, GEEN SECONDE, aan getwijfeld of ik je wilde HOUDEN.’


Maar misschien heeft ze dit ook gelogen?
Want er is nog iets: haar vader. Fee heeft nooit een vader gekend. Broers of zussen zijn er ook niet. Ze is het gevolg van een onenightstand op een Spaans strand met een knappe Spanjaard, vertelde haar moeder altijd.


Fee regelt de crematie zoals ze denkt dat haar moeder het wilde. Intussen blijft ze aan het werk, tot vreugde van haar klanten, maar ze maakt alleen maar fouten. Ze is helemaal de kluts kwijt. Ze vertelt het haar vriendinnen pas als alles achter de rug is. Alleen haar vriend Zaïr is op de hoogte.


Wie van haar moeders vrienden en kennissen zou haar meer kunnen vertellen? Over de tong en over haar vader?
Fee is zo geobsedeerd door de vragen waar ze een antwoord op wil, dat haar vriend dreigt hun relatie te stoppen. Maar Fee kan niet anders. De antwoorden kunnen haar vertellen wie ze is. Hoopt ze.


Het is een verhaal dat tegelijk vaker verteld is: de zoektocht naar je afkomst, maar ook origineel is: een tongloze moeder. De lezer wil natuurlijk net als Fee antwoord op de vragen, dat geeft een prettige spanningsboog. Ook de stijl werkt er aan mee dat je het boek vlot uitleest. Goede dialogen, en een to the point stijl, zonder lange uitweidingen. 


Marly van Otterloo (Den Haag, 1953) werkte als organisatie-adviseur/trainer en creatief therapeut, tot ze het schrijven ontdekte. Er verschenen kinderboeken, diverse scenario’s en nu twee romans.


ISBN 9789462971806 | Paperback | 224 pagina's | Uitgeverij de Kring | oktober 2020

© Marjo, 21 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER