Anne Neijzen

http://www.vpro.nl/boeken

 

altZoutberg
Anne Neijzen


De tachtigjarige Paul van Deelden, gepensioneerde advocaat, zit in een Spaanse politiecel. Hij weet heel goed wat hij gedaan heeft, en heeft er eigenlijk niet zo veel moeite mee dat hij daar zit. Hij wil alleen graag zijn zoon Rebus in Nederland bellen. En hoewel het vanwege zijn zoon is dat hij in Spanje zit, had hij toch niet verwacht dat Rebus meteen zou komen aansnellen. Nog minder had hij verwacht wat het gevolg van zijn daden zou zijn…


In flashbacks lezen we dat zijn komst naar Spanje in tweede instantie het gevolg is van iets wat in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. Iets wat het leven van zijn vader kostte, en het leven van zijn moeder, zussen en broer ontwrichtte. Paul heeft een enorm schuldgevoel. Maar is hij wel schuldig?
En wat is de rol van Oscar Van Zalingen, ooit zijn bloedbroeder? In de oorlog mocht Paul niet met zijn vriend omgaan, en dat is nooit meer goed gekomen. Toch is Paul nu in Spanje, waar Oscar is gaan wonen. Met een mogelijk nog groter schuldgevoel dan Paul.


‘Bijna zeventig jaar heb ik op hem gewacht. Elke dag. Nu is hij gekomen.’


Hoezo wachtte Oscar op Paul?


Het is een verhaal vol geheimen, die in een verhaal met wisselingen in tijd, plaats en persoon, pas op het einde duidelijk worden. Dat is heel mooi gedaan, Anne Neijzen weet de spanning er goed in te houden. Niet alles wordt opgelost en/of uitgepraat. Er blijft een open einde.


In 2016 stond Anne Neijzen (1963) op de uitgebreide lijst met debuten, maar zij haalde de selectie niet. Toch is haar boek waardevol, omdat zij laat zien hoe mensen zich gedragen en hoe door misverstanden hele levens verpest kunnen worden. Meer specifiek geeft zij aan dat de mensen in de oorlog niet of 100% voor of tegen waren. Zwart-witdenken is niet goed, je kan een ander, maar ook jezelf zo makkelijk benadelen.


ISBN 9789046819357  | Hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij Nieuw-Amsterdam | augustus 2015

© Marjo, 14 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER