Senay Özdemir

De harsclub
Senay Özdemir


'Een mediterrane chicklit' staat er op de flap.
De mediterranee komt er niet in voor, wel drie in Nederland wonende Turkse vriendinnen, Bahar (27), Arzu (28), en Yelda (31) die elke eerste zondag van de maand bij elkaar komen om hun oksels, benen maar ook de schaamstreek te laten harsen. Tijdens het harsen bespreken ze hun leven.


Bahar heeft een goede baan, woont nog bij haar ouders en is nog maagd, ze wacht op de ware en is erg kieskeurig. Menig man waagde een kans bij haar maar steeds wees Bahar ze af. Nu heeft ze echter een man ontmoet waar ze onmiddellijk helemaal weg van is. Hij is de man van haar dromen, maar hoe pakt ze het aan om hem in haar geïnteresseerd te krijgen? In haar werk en andere zaken is ze erg zelfverzekerd maar nu... Ze is zo onervaren op liefdes en seksgebied. Arzu en Yelda leven mee en geven advies.
Arzu, stewardes, is de meest geëmancipeerde meid van het stel. Bovendien heeft ze haar vrijheid zeer lief. Zij licht Bahar voor. Toch bezwijkt Arzu voor de vlotte Wouter, maar is hij wel te vertrouwen?
Yelda, psychotherapeute, is getrouwd maar niet gelukkig. Haar man is seksueel niet meer geïnteresseerd in haar, eigenlijk stelt haar hele huwelijk niets meer voor.


Alle drie de vrouwen hebben dus zo hun problemen met de mannen en dat bespreken ze tijdens de hars- en andere avondjes. De gesprekken worden steeds vertrouwelijker. Ze delen zelfs hun grootste geheimen. De vrouwen steunen elkaar door dik en dun, ook al zijn er soms enkele kleine onderlinge irritaties.


Wat het boek apart maakt is dat het deze keer drie zelfbewuste, goed opgeleide, moderne Turkse vrouwen betreft. Aan een kant zijn ze nog min of meer trouw aan hun afkomst maar weten ook heel goed wat ze waard zijn en niet meer aan alle tradities mee moeten doen.
Ook komen er af en toe Turkse uitdrukkingen of liedjes in het boek voor (met vertaling). Wat mij verbaasde is de openheid in dit boek, seks, ongesteld zijn, de intieme delen bespreken... Niet omdat Turkse vrouwen dit bespreken maar sowieso dát het besproken wordt.
Wel zat er een storende fout in het boek. Opgenoemd wordt welke delen onthaard worden zoals de venusheuvel en zelfs de vagina (blz.8)! Dit laatste zou knap zijn...  een behaarde vagina bestaat namelijk niet,
maar het is natuurlijk wel een rare fout en vreemd dat het niet opgemerkt is door de redacteur.
Voor de rest is het een vlot geschreven, af en toe zelfs serieus, verhaal.


ISBN 9789063055288 Paperback 185 pagina's | Archipel, Uitgeverij | juli 2009

© Dettie, september 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER