Audrey Niffenegger

De tweeling van Highgate
Audrey Niffenegger


Robert en Elspeth zijn een gelukkig stel, ieder met een eigen appartement in hetzelfde huis. Maar dan sterft Elspeth. Ze heeft haar geliefde wel wat verteld over een tweelingzus, die nu in Amerika woont, maar nooit wat er precies tussen hen gebeurd is, waardoor ze nu al jaren geen contact meer hebben. Hij verbaast zich er ook over dat Elspeth in haar testament bepaalt dat de tweelingdochters van haar zus, Julia en Valentina, alles krijgen  - op wat persoonlijke spullen na- als ze een jaar lang in Elspeths flat komen wonen, en daar hun ouders niet toelaten.
Maar hij voert haar laatste wens netjes uit, en is ook van plan de meisjes te helpen als ze eenmaal gearriveerd zijn. Maar om de een of andere reden, hij snapt het zelf niet zo goed, blijft hij ze ontwijken. De meisjes, twintig jaar oud, zijn heel nieuwsgierig naar Londen, en eigenlijk ook wel naar die tante van wie ze niets weten. Er is nog een andere bewoner in het huis, Martin. Die heeft ook zo zijn problemen: hij heeft vreselijk last van smetvrees en durft ook het huis niet uit. Zijn vrouw is er al om gaan lopen, ze woont nu in Amsterdam. Julia maakt contact met hem.
Intussen is Valentina voornemens om een studie te beginnen, ze wil modeontwerpster worden. Maar Julia werkt haar tegen, en zij is altijd de meest dominante van de twee geweest. Kan ze ook nu haar zus dwingen om het leven te leiden zoals zij dat wil?


Dit alles is al stof genoeg om een aardige roman te vullen, maar waar het echt om gaat is het feit dat Elspeths geest nog in haar woning rondwaart. En Valentina blijkt erg gevoelig te zijn voor haar onzichtbare bewegingen. Als Elspeth sterker wordt, worden ook Robert en Julia haar gewaar. Ze weten zelfs een manier te vinden om te communiceren. Elspeth blijkt zowel bij leven als in de dood een bijzonder mens te zijn!
Dit boek gaat vast ook verfilmd worden, net als het eerste boek van Audrey Niffenegger – de vrouw van de tijdreiziger-. Het is al erg filmisch beschreven, zo’n rondwarend spook is meteen een succes.
Maar vooral de scene waarin Robert en Elspeth afscheid nemen, op een moment dat hij haar niet meer kan zien, is pure romantiek. Als de scene in ‘Ghost’ met Patrick Swayze en Demi Moore, prachtig!
Ook de verhaallijn rondom het katje is erg leuk, en natuurlijk is het kerkhof van Highgate waar een deel van het verhaal zich afspeelt, een mooi decor.


‘Denkend aan Holland zag hij schilderijen van Vermeer en The American Friend voor zich’


Zou Niffenegger zich bewust zijn van de regels die deze zin bij ons Hollanders oproept?


ISBN 9789022553558 | Paperback | 2010 | 413 pagina's | Boekerij | februari 2010
Vertaald door Jeannet Dekker

© Marjo, 26 november 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De vrouw van de tijdreiziger
Audrey Niffenegger


Geen hoogstaande literatuur, maar wel een mooi boek. De eersteling van Audrey Niffenegger, een Amerikaanse.
Het is in wezen een liefdesverhaal, over een man en een vrouw die veelvuldig van elkaar gescheiden worden zonder dat ze er iets aan kunnen doen.
De manier waarop is wel erg apart: de man in kwestie is een tijdreiziger: te pas en te onpas verdwijnt hij uit zijn huidige leven met achterlating van een stapeltje kleren en verschijnt in zijn nakie op een ander tijdstip, meestal in het verleden van de liefde van zijn leven. Hierdoor heeft Clare haar toekomstige man al ontmoet toen ze zes was, en vele malen daarna. Maar als ze elkaar in hun echte leven ontmoeten, weet Henry daar niets van, het moet voor hem nog gebeuren immers.


Het boerk is fragmentarisch van opzet, het perspectief wisselt steeds: afzonderlijk vertellen Clare en Henry over hun ervaringen, en ook heden en verleden wisselen nogal eens. Omdat de hoofdstukken voorzien zijn van data en een aantekening over hoe oud Clare en Henry zijn op dat moment, is alles heel goed te volgen.
Grappig en ontroerend, zo'n 400 pagina's leesplezier. En wie weet ook nog ooit een zwijmelfilm, het staat al op de nominatie voor een verfilming met Brad Pitt.


ISBN: 9789069746012, Paperback, 510 pagina's | Uitgeverij Arena | april 2004

© Marjo, april 2005

Lees de vele reacties op het forum en/of reageer, klik HIER