Marijn van Nieuwer-Amstel

Mina & mijn moeder


Een boekje van iets meer dan 140 pagina's, dat je in een avond uit hebt. Een niemendalletje dus? Nou, nee, absoluut niet. Het is een juweeltje en al hoop ik het nog lang niet nodig te hebben, ik denk dat dit het soort boek is dat mij zou kunnen helpen bij rouwverwerking, waar Thomese met zijn "Schaduwkind" helemaal tekort zou schieten.

Het is het verhaal van een konijn. Konijn Mina was het geliefde huisdier van de moeder die in het begin van het verhaal overleden is. Mina is eenkennig, bijtgraag -maar niet de moeder! - en al tien jaar oud. De dochter, die zelf ook konijnenliefhebster is ontfermt zich over het beest, maar heeft er niet zoveel vertrouwen in. Maar ja, Mina was haar moeders konijn, en zolang Mina leeft is er dus iets van haar moeder in de buurt. Deze laatste overweging zorgt ervoor dat het eigenzinnige konijn de beste verzorging krijgt die het zich maar wensen kan. Het beste eten is niet goed genoeg, het heeft de beschikking over de hele schuur, en de vertelster verontschuldigt zich haast als ze daar af en toe een fiets uit moet halen en zo de wereld van het konijn verstoort.
En dan is daar de tuin van de buurman, met de lekkere hapjes, bereikbaar door een gat in de heg... je zou als lezer van dit boek wensen dat je Mina was!
Maar ze wordt ziek... en Marijn zet alles op alles om haar te redden.


"Bijna verbeten neem ik de zorg op me.
Voor mijn moeder kon ik niets doen, Voor Mina wel."


Autobiografische verhaal dat ontroert, omdat het gaat over een verlies dat langzaam een plaats krijgt met behulp van een onwetend dier. Maar behalve die traan is er ook de lach: een konijn dat achter je rug om je glas wijn leeg likt? De eigenaardige vriendschap van een konijn en een duif?
Maar ik geloof het grif, ik heb immers zelf ook al vanaf mijn jeugd konijnen om me heen.


Paperback | 143 Pagina's | Unieboek ISBN10: 9047501217 | ISBN13: 9789047501213

© Marjo, december 2007

Reageren? Klik hier!