literatuurDe wonderlijke geschiedenis van Tom Page en zijn olifant


In 1766 worden twee olifanten, meer dood dan levend, uitgeladen in de haven van Bristol. De jonge Tom Page is getuige van dit nooit eerder vertoonde schouwspel en hij raakt gefascineerd door deze enorme, onbekende en exotische bezienswaardigheden. Als zijn baas de beesten koopt, wil hij maar al te graag olifantenoppasser worden. Hij weet niets van olifanten, alleen paarden zijn hem bekend, maar het blijkt geen probleem: hij heeft geduld en er ontstaat een hechte band. Hij kan op een eigen manier praten met Jenny en
Timothy, zoals hij de olifanten stiekem genoemd heeft. Zijn familie noch zijn omgeving snappen er iets van, ze vinden Tom maar een rare gast. Een dier is stom, hoe kan je daar nou mee praten?
Tom raakt in een isolement, hij leeft alleen nog maar voor zijn Olifanten, en is de hele dag bij hen. Als zijn baas hem vraagt een boek te schrijven doet hij dat met lichte tegenzin, maar al doende wordt zijn verhaal over
zijn geliefde dieren - die hij consequent aanduidt met een hoofdletter- steeds levendiger. Hij is heel oprecht over zijn liefde voor de dieren, en het is dit verhaal dat wij lezen. Een prachtverhaal.


Tom volgt zijn olifanten als ze verkocht worden, en als hij omdat ze apartverkocht worden moet kiezen voor een van de twee, blijft hij bij Jenny. Tot in een armzalig onderkomen in Londen zal hij bij haar blijven.
Het is een meeslepend, soms ontroerend verhaal, dat je meesleurt naar liefdevolle en tragische momenten.


Paperback. 334 pagina's, ISBN 97849950781, Uitgeverij Mistral, Amsterdam 2008
Oorspronkelijke titel The Elephant Keeper, vertaling Monique de Vré

© Marjo, maart 2009

Reageren? Klik hier!