jeugd 6-9 jaar

Spoken bestaan niet
illustraties: Chantal Dingjan
tekst: Trenke Riksten Unsworth


Het blijft altijd knap om een AVI boekje te schrijven waarbij de lezer niet merkt dat het verhaal gebonden is aan allerlei schrijfregels. Trenke Riksten-Unsworth is daar gelukkig heel goed in, zoals ook weer te merken is aan dit boek Spoken bestaan niet.


Het verhaal gaat over Bram die net naar een spannende film gekeken heeft waar spoken in voorkwamen.


'De film was spannend!' zegt mama.
'Niet echt,' jokt Bram.
De film was voor zes jaar en ouder.
Bram is al acht!
'Ik vond hem best eng,' zegt mama.
Als zij de film eng vond,
mag Bram dat ook vinden, toch?
'Een beetje eng was hij wel,' geeft hij toe.
'In het begin.'


Bram weet gelukkig dat spoken niet bestaan.

Maar nu ligt hij in bed en de gordijnen bewegen! Dat is best raar. Het zal toch niet dat het een spook is? En dan doet Bram iets heel stoers! Hij stapt zijn bed uit en gaat kijken! Hij ontdekt gelijk waardoor het kwam. De wind blies door het luchtrooster dat mama vergeten was dicht te doen...
Opgelucht stapt Bram zijn bed weer in.


Maar dan ziet hij ineens dat de lamp aan is in de kamer die niet in gebruik is. Hoe kan dat nou? Soms gaat de lamp uit en dan weer aan! En hij hoort ook een heel raar geluid! Krrrr... Wat is dat nou?

Wat volgt is een lekker beetje griezelspannend verhaal. Trenke Riksten-Unsworth weet de spanning daarbij mooi op te voeren.  Je wordt zelf ook heel nieuwsgierig wat er in die kamer te zien is.  Zal het een inbreker zijn? Of toch een spook? Durft Bram weer te gaan kijken? Of toch maar niet?
Dankzij de heldere afbeeldingen in kleur wordt de spanning en sfeer van het verhaal nog een beetje verder opgevoerd. En zo wordt het bij elkaar een mooi geheel.
Kinderen zullen het verhaal geweldig vinden en het is natuurlijk fantastisch dat ze het boek helemaal zèlf kunnen lezen!

ISBN 9789491777608 | Hardcover | 37 pagina's | Uitgeverij Eigenzinnig | oktober 2017
Leesniveau Avi E3, Clib 3 | Leeftijd ca. 6 jaar

© Dettie, 19 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!