jeugd 6-9 jaar

Li Lefébure

http://www.jennybakker.nl

 

altNaar de verre vlakte
Samen leren lezen met Raaf en Papegaai
illustraties: Jenny Bakker
tekst: Li Lefébure


Wie Raaf en Papegaai zijn, kan je na de drie eerdere boeken over deze twee vrienden wel weten. Dit nieuwe verhaal is voor een grotere doelgroep, namelijk voor drie leesniveaus, met ieder een eigen verteller:


Kinderen met ongeveer 1 jaar leesonderwijs lezen mee met de vriendjes van Raaf en Papegaai, zij die 2 jaar leesonderwijs gehad hebben lezen ook nog de tekst van Papegaai en als je al goed kunt lezen, lees je ook nog het verhaal van Raaf.
Voorlezen is natuurlijk ook mogelijk, en heel leuk zelfs!


Het verhaal gaat over de twee vrienden die op reis gaan naar Australië. Daar zien ze een jong dier zitten dat ze niet meteen herkennen. Het is zijn mama kwijt en weet niet waar hij heen moet. Als het diertje zelf ook niet weet wie of wat hij is, dan volgt een zoektocht, waarbij ze allerlei dieren tegenkomen. Hert duurt even voor ze de mama vinden, en in de tussentijd heb je allerlei feitjes geleerd over de dieren die in Australië wonen.
En dan pas weet je wat voor diertje het is.


Raaf: ‘U wordt binnenkort moeder zie ik. Kijkt u eens naar dit kind.
Wee zijn op zoek naar zijn moeder. Kent u haar?

Vriendje: ‘Dag Raaf. Ik ben emoe.
Ik word niet mama maar papa.
Zie je dat ei? En dat daar?
Die zijn van mij.
Maar haar mama ken ik niet.’


Behalve dat de verschillende teksten aangepast zijn qua woordgebruik, is ook de typografie anders, en er wordt een verschillend lettertype gebruikt.
Leesplezier voor velen dus, en ook nog veel kijkplezier, want de tekeningen van Jenny Bakker zijn net als in de andere boeken prachtig. De dieren zijn duidelijk getekend en zien er schattig uit. Na afloop van het verhaal is er een kleine quiz, en er staan nog meer feiten voor de leergierige lezer.
Een heel mooi uitgevoerd, leerzaam, maar vooral leuk boek.

ISBN 9789044829570 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2017
Formaat 25 x 26 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 18 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Naar het dak van de wereld
Samen leren lezen met Raaf en Papegaai
illustraties: Jenny Bakker
tekst: Li Lefébure


Na het prachtige boek Raaf en Papegaai waarin de twee vogels op zoek gingen naar het paradijs, kunnen we nu dit nieuwe verhaal over beide vogels. Dit keer vliegen ze naar de hoogste berg van de wereld en die is te vinden in de Himalayagebergte dat ook wel 'het dak van de wereld' genoemd wordt. 


Als ze daar  aankomen weten ze niet wat ze zien, zovéél bergen! Maar Papegaai ziet een berg die boven alle andere bergen uitsteekt, dáár wil hij naar toe. 'De berg roept me,' zegt Papegaai, 'Ik moet er naartoe. We zijn er bijna.'
Maar Raaf heeft er geen zin in, de wind raast om hem heen, hij is moe, hij heeft het ijskoud, hij wil uitrusten en bovendien is er op de top van de berg geen eten te vinden, alleen maar sneeuw. Die Papagaai ook met zijn rare gedachten. Een berg die roept, dat bestaat toch niet!


Maar het wordt nog gekker, Papegaai hoort een stem en ziet even later een monster, een reuzenbeest, en hij is bang voor monsters.
Raaf denkt; wat een onzin roept Papegaai toch, nu ziet hij weer een monster. 'Kom mee we gaan naar beneden,' zegt hij.  Maar Papegaai is nergens meer te zien? Waar is hij gebleven? Papegaai is weg en blijft weg! Hoe Raaf ook zoekt en roept, nergens is zijn grote vriend te vinden.
Nu wordt Raaf ook ongerust en bang. Zou dat monster dan toch bestaan? Heeft dat enge dier zijn vriend te pakken gekregen? Vindt hij Papegaai nog terug?


Niet alleen het verhaal is spannend maar ook aan de afbeeldingen kun je zien dat de vogelvrienden het moeilijk hebben. Je voelt bijna de kou als ze bij de Himalaya aankomen. Alles is grijs en ijsblauw. Ook aan de stevige, grote dieren die Raaf op zijn zoektocht tegenkomt is te zien dat het klimaat koud en zwaar om in te leven is. Het contrast met het vriendelijke kleurrijke dal is groot maar daardoor is het dal des te lieflijker en vrolijker.

© Jenny Bakker


De tekst bestaat voornamelijk uit tekst die de dieren zelf vertellen en dat is handig want het boek is opgedeeld in drie leesniveaus, van één tot drie jaar leesonderwijs. Daarom zien we voor de teksten een papegaai of raaf afgebeeld en die staan voor respectievelijk twee en drie jaar leesonderwijs. De teksten van de dieren die ze tegenkomen zijn geschikt voor kinderen met ca. een jaar leesonderwijs. Zo kun je met een stel kinderen er een prachtig samenleesboek van maken. Ieder kan dan op zijn eigen niveau voorlezen. Leuk bedacht.
Achterin het boek staat nog een kwisje en enkele weetjes over de dieren, planten uit die omgeving.


De fraai, vrij natuurgetrouwe afbeeldingen tonen ons verder enkele dieren die in het Himalayagebergte leven. Jenny Bakker weet prachtig een sfeer te creeëren en die vast te houden tot het eind van het boek aan toe. Chapeau.


Opnieuw een prachtig boek van deze twee talentrijke en fantasievolle vrouwen.


ISBN 9789044826111 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | april 2016
Formaat: 26,9 x 25,6 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 11 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altRaaf en Papegaai Expeditie Regenwoud
Een avontuurlijk voorleesboek
illustraties: Jenny Bakker
tekst: Li Lefébure


Het derde deel in de serie over Raaf en Papegaai voert de twee vrienden naar het regenwoud. Daar ontmoeten ze dieren als een bijengifkikker, een luiaard, een toekan, een koraalslang, een pestvogel, lamantijnen en natuurlijk verschillende soorten apen.  In aparte afgeronde verhalen lezen we over Papegaai, die niet kan slapen, of heimwee heeft. De twee vrienden helpen andere dieren, en ontdekken intussen hoe het leven in het regenwoud is.
Ieder avontuur heeft een bepaald thema, en sluit steeds af met een vraag voor de jonge lezer.


Het verhaal over de pestvogel bijvoorbeeld. Papegaai hoort deze vogel, Quetzal (let op de naam!), lawaai maken.
Papegaai is een beetje bang voor die lawaaischopper, maar toch gaat hij met Raaf kijken wat er nu weer aan de hand is. Zo zien ze dat Quetzal een vreemde vogel uitscheldt:


‘Je ziet er belachelijk uit, zegt hij, het lijkt wel of je twee snavels op elkaar hebt en er een halverwege is afgebroken.’


De vogel waar dat tegen gericht is, vertelt tegen Raaf en Papegaai dat hij een Sulawesi-Jaarvogel is. Hij komt uit Indonesië en zoekt een nieuwe woonplek. Meteen begint Quetzal weer te roepen, dat die vreemde vogel moet maken dat hij wegkomt. Hij is niet welkom.
Andere dieren komen op het gekrakeel af. Ara, Toekan, Ibis, allemaal vinden ze dat Quetzal niet zo moeilijk moet doen. Iedereen is anders, zeggen ze. Ze zetten de pestvogel even goed op zijn nummer en vinden meteen een manier om de vreemde vogel welkom te heten.
De vraag is: Hoe zou jij anderen het gevoel geven dat ze welkom zijn?


Het zijn leuke of spannende verhalen, heel herkenbaar wat de thematiek betreft, en zeer fraai opgesierd met de mooie, kleurrijke en realistische illustraties van Jenny Bakker.  Spelenderwijs leert de lezer over de dieren in het oerwoud, maar omdat ze vermenselijkt zijn leren ze meteen ook over andere dingen als moed, heimwee of hoe je je in bepaalde situaties gedraagt.
Nu hebben dieren uit het regenwoud de onhebbelijkheid dat ze lastige soortnamen hebben: kaaimanteju of malachietvlinder. En dan krijgen ze soms ook nog moeilijke roepnamen, als Quetzal, of Hoatzin. Een uitdaging dus voor de jonge lezer.


Li Lefébure (1970) wordt bij het schrijven van haar boeken geïnspireerd door haar eigen zonen en het is ook duidelijk dat ze goed uitzoekt waar ze over wil vertellen. De boeken van Raaf en Papegaai zijn behalve leerzaam en prettig leesbaar, ook zeer fraai uitgevoerd, een lust voor het oog.


ISBN 9789044827866 | Hardcover | 94 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2016
Afmeting 26,1 x 20,4 cm. | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 26 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>