jeugd 6-9 jaar

Femke Dekker & Marieke Nelissen

http://www.femkedekker.nl

http://www.lepetitstudio.nl

 

Wringel wrangel wrek
illustraties: Marieke Nelissen
tekst: Femke Dekker


In De Heksenkeet, een oude scheve villa bovenop een berg, wonen vier heksen. Het zijn Sybil, Lidwien. Stella en Luna.
Sybil woont beneden, zij heeft na een toverfoutje een staart en een poezenkop, ook haar handen zijn klauwtjes geworden. Maar heel erg vindt ze het niet.
Luna woont in de kelder, ze draagt net als haar vleermuis Fladder altijd een zonnebril. Dankzij haar geheime toverthee komt alles altijd weer goed.
Stella woont op zolder, in haar haar woont een spin. Zij is behoorlijk ijdel en kan uren voor de spiegel zitten tutten. Stella is de enige beetje valse heks van De Heksenkeet.© Marieke Nelissen
En dan is er nog de lieve stuntelige Lidwien, ook bij haar gaat er wel eens iets mis, daardoor heeft ze een heel lange nek, die alle kanten op slingert en heeft Poentje, haar poezenbeest, een pompoenenkop.


Over Lidwien gaat dit komische verhaal. Zij wil heel graag dat Poentje zijn eigen poezenkopje terugkrijgt. Want elke keer als het diertje haar een kopje geeft, krijgt ze een bonk tegen haar been of kaak. Bovendien mist Lidwien het lieve zachte snoetje van haar kat. Zo'n spinnende pompoen vindt ze maar niets. Maar hoe kan ze de poes weer terugtoveren?
Ze speurt haar hele boekenkast af, van onder tot boven, van links naar rechts en dan is zo'n lange nek heel handig, of toch niet? Want even later gebeurt het... Lidwien heeft weer eens iets heel onhandigs gedaan. Ze schaamt zich zo erg daarvoor dat ze niet meer van haar kamer af wil komen, maar dat laten de andere heksen niet gebeuren, hoewel Stella het stiekem eigenlijk ook wel heel erg grappig vindt.
De heksen proberen van alles, en de klauwtjes van Sybil en de thee van Luna komen nu goed van pas. Maar of Lidwien van haar kamer af wil komen? Dat is nog maar de vraag, want het is wel héél gek wat er met haar gebeurde...


Soms denk je, hoe verzint iemand zo'n verhaal bij elkaar? En dan nog die kostelijke afbeeldingen erbij! Die deftige Stella met haar enorme bos paarsroze haar waar een spin aan hangt, die enorme nek van Lidwien die in en uit schuift, de kat met zijn pompoenenhoofd, het is dolkomisch om te zien. Ieder kind die de illustraties ziet, begint vanzelf te lachen.


De taal zal voor kinderen ook geen struikelblok vormen want er komen geen heel moeilijke woorden in het verhaal voor, behalve de gekke toverspreuken natuurlijk. Alle zinnen zijn kort en duidelijk afgedrukt. Kortom, een heerlijk, lekker gek, betoverend boek.


ISBN 9789025765712 | Hardcover | 99 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2016
Deel drie uit de serie De Heksenkeet | Leeftijd 7+

© Dettie, 16 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER