jeugd 6-9 jaar

Blexbolex

Allemaal mensen
Blebolex


Dit is het mooiste boek van het jaar, zo besliste in 2009 de jury van de Leipziger Buchmesse, die jaarlijks een onderscheiding uitreikt voor de beste boekontwerpen wereldwijd. Of het het mooiste boek is laat ik in het midden maar heel bijzonder is het wel.


In de beschrijving over dit boek op de site van de uitgever staat o.a. te lezen:


"Dit boek laat getekende portretten van mensen zien, naargelang hun beroep of functie. Van de lezer wordt gevraagd om op elke dubbele pagina verbanden te zoeken. Doordenkertjes dus die de geest van de lezer prikkelen."


De woorden 'getekende portretten' had ik anders opgevat namelijk als verhalen over gelouterde mensen, getekend door het leven.
Ik dacht dat die Blexbolex dat heel bijzonder beschreven had zodat je moest nadenken waarom die twee personen naast elkaar in het boek stonden.  Maar er was dus geen tekst! Aanvankelijk was ik zelfs teleurgesteld, alleen maar plaatjes! Maar nu ik eenmaal alles goed bekeken heb, ben ik wél enthousiast.


Er is dus geen verhaal in te lezen, maar er staat wel op elke bladzijde een afbeelding die volgens de beschrijving 'geïnspireerd zijn op grafiek uit de jaren vijftig en zestig.' Boven de afbeeldingen staat in grote lichtblauwe letters de beschrijving van de persoon. De mensen op naast elkaar liggende pagina's houden verband met elkaar. Op de eerste pagina's staan bijvoorbeeld links een meneer en rechts een mevrouw.
Maar verderop vinden we links een herder (die heerlijk ligt te soezen) en rechts een slager met een varken op zijn nek.
Andere voorbeelden:
links een skiester en rechts een seizoenswerker (de kerstman)
links een schoonspringster en rechts een duiker (in duikerspak met luchtflessen)
links een dakloze (slapend in kartonnen doos) en rechts een kampeerster (liggend lezend bij haar tent)
links genodigden (in keurig pak of galajurk) en rechts een kluizenaar (in een flodderig gewaad die dezelfde kleur als de galajurk heeft)
links een blinde en rechts een verstrooide (die tegen een paal op loopt, ook een vorm van blind dus)
links een koukleum die kouwolkjes uitademt en rechts een roker die rookwolkjes uitblaast
links een nudist en rechts een onzichtbare man (je ziet alleen de kleding)
Maar... links een stewardess en rechts een hoteldief? Die logica ontgaan me maar misschien is het wel een grapje van Blexbolex want humor kan hem niet ontzegd worden. De afbeeldingen en combinaties getuigen tenminste daarvan.


Het is een boek voor kinderen vanaf zeven jaar maar ik vraag me af of alle kinderen de afgebeelde personen en woorden (her)kennen of alle verbanden zullen begrijpen. Ze zullen regelmatig aan volwassenen om uitleg moeten vragen maar dat zal geen straf voor die volwassenen zijn. Voor je het weet blader je samen met het kind verder en ben je aan het genieten van de bijzondere afbeeldingen en combinaties.
Kortom, een apart boek dat een kind uitnodigt tot zoeken, puzzelen en nadenken.


ISBN 9789044812091 Hardcover 196 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | december 2010
Vanaf 7 jaar

© Dettie, 20 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER