jeugd 6-9 jaar

Dav Pilkey

http://pilkey.com

 

Dog Man gaat los!
Dav Pilkey


Heel veel jonge fans zijn dolblij: nog meer Dog Man! Zij hebben de korte uitleg over de geboorte van Dog Man helemaal niet nodig, maar de manier waarop die herhaling vormgegeven is, is weer een strip op zich, dus toch leuk! Ook wordt nog een keertje uitgelegd hoe de Omsla-no-scoop werkt, waarvan er weer verschillende in dit boek verwerkt zijn.


Als het verhaal begint, is er een vergadering op het politiebureau: de baas is jarig, tijd voor een feestje! Dog Man krijgt de opdracht een vis te kopen. Als je er van op de hoogte bent dat Dog Man wel reuze slim is, maar niet kan praten, snap je dat het best een moeilijke opdracht wordt. 


Vraag niet hoe, maar hij krijgt het voor elkaar, ook al proberen ze hem in de winkel wat aan te smeren, en ondanks het feit dat hij niet zo goed oplet: hij is afgeleid door een klein leuk hondje! Dat beestje, Zoezoe, wordt gekocht door een verslaggever, die zegt dat ze fan is van Dog Man! Dat komt vast nog wel van pas. Intussen heeft een van de andere agenten breinpillen gekocht. Baas is immers nogal vergeetachtig! Het feest kan beginnen!

Maar dan is er een telefoontje: de dierenwinkel wordt overvallen!
Dog Man gaat er op af, en de slachtoffers laten hem een foto zien. Dat lijkt Karel de Kat wel! Maar hoe kan dat? Die zit in de gevangenis, in de kattenbak. Karel wordt zo kwaad dat hij beschuldigd wordt dat hij zint op een manier om te ontsnappen. Dat lukt hem nog ook. En zo komt het dat Dog Man te maken krijgt met meerdere tegenstanders.


En dan is er nog Professor T. Rucendoos, met zijn getover. Een spuitbus om de anderen gehoorzaam te maken? Of eentje die zelfs een verzameling botten aan het lopen krijgt? Voeg hierbij de toch wel wat vreemde eigenschappen van politieagent Dog Man – hij kan geen balletje laten liggen, hij moet en zal het hebben! En hij likt overal aan – en je hebt weer een knotsgekke bundel avonturen, die verdeeld zijn in behapbare hoofdstukken.


Je vraagt je af waar de schrijver deze ongebreidelde fantasie vandaan haalt. Alles lijkt voor de vuist weg verzonnen te zijn, en dan is het toch knap dat het bizarre verhaal, dat meer uit tekeningen bestaat dan uit tekst, op het einde een geheel blijkt te vormen dat goed in elkaar zit.
En ook leuk: ook in dit boek staat heel duidelijk voorgedaan hoe je zelf de hoofdfiguren kunt tekenen!


Dav Pilkey kwam zelf door zijn ADHD en dyslexie vaak in de problemen. In die tijd begon hij met tekenen. In het voorwoord, ook in stripvorm, verteld hij hoe zijn alterego’s Sjors en Harold begonnen met het boek Kapitein-Onderbroek.


ISBN 9789492899187  | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Condor| november 2018 | Vanaf 9 jaar.
Vertaald uit het Engels door Tjibbe Veldkamp

© Marjo, 10 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dog Man
Dav Pilkey


Een agent die alleen kan blaffen en reuze goed kan snuffelen, hoe verzin je het! Je snapt het als je het verhaal leest over hoe Dogman ontstond uit de slimme hond Kees en zijn domme baas agent de Ridder, een soort Frankenstein verhaal, met veel humor. En het is notabene hun grootste vijand, Karel de kater, die de wording van Dogman  heeft veroorzaakt, en daar heeft hij veel spijt van.
Want Dogman kan niet praten maar dat maakt hij goed doordat hij reuze slim is. Dogman groeit uit tot een superheld!


Maar Karel zint op wraak: hij moet en zal die stomme Dogman de baas zijn!
Er volgen enkele avonturen: over hoe Karel een reuze stofzuiger bedenkt om Dogman mee op te zuigen; Hoe Dogman er voor zorgt dat de ontslagen Baas weer terug komt op zijn post, en hoe hij het probleem van de onzichtbaarheidsspray oplost. En een verhaal waarin we ontdekken hoe het komt dat mensen zo slim zijn!
Het leukste verhaal is dat van de knakworstjes, die tot leven komen.


De tekeningen zijn eenvoudig, en de tekst past daarbij. Alles in een duidelijke bladspiegel en felle kleuren. Pilkey heeft een leuk grapje bedacht, dat enkele keren gebruikt wordt in het boek: de Omsla-no-scoop. Door twee opeenvolgende pagina's snel heen en weer te bewegen ontstaat een bewegend effect, en natuurlijk zijn de tekeningen zo gemaakt dat het een heel leuk effect geeft.


Leuke woordgrapjes, onderbroekenlol, en een superheld. Daar zullen kinderen wel van smullen!

Dogman is een nieuwe graphic novel serie uit Amerika, die vier boeken zal beslaan. Er is ook al een film in de maak, begrijp ik. In dit genre is er intussen al heel wat verschenen, allemaal bedoeld voor kinderen die niet graag lezen of er moeite mee hebben.


De schrijver en tekenaar van deze serie,  Dav Pilkey kwam zelf door zijn ADHD en dyslexie vaak in de problemen. In die tijd begon hij met tekenen. In het voorwoord, ook in stripvorm, verteld hij hoe zijn alterego’s Sjors en Harold begonnen met het boek Kapitein-Onderbroek, gevolgd door Dogman.
En ook leuk: achter in het boek staat heel duidelijk voorgedaan hoe je zelf de hoofdfiguren kunt tekenen!


ISBN 9789492899019 | hardcover | 231 pagina's | Uitgeverij Condor| juni 2018
Vertaald uit het Engels door Tjibbe Veldkamp | Vanaf 9 jaar.

© Marjo, 17 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER