jeugd 6-9 jaar

Laura Ellen Anderson

altEmilia Hoektand en het Bibberbal
Laura Ellen Anderson


Kijk eerst eens naar de omslag van dit boek: ziet dat er niet prachtig uit! Bij deze link zie je nog meer moois: http://lauraellenanderson.co.uk

Laura Ellen Anderson heeft deze fabuleuze omslag gemaakt als omlijsting van haar eigen verhaal over Emilia Hoektand, een tienjarige vampier. Zij woont met haar ouders, de graaf en gravin Hoektand, in het land Nocturnië. Het gezin Hoektand woont in een kasteel, met bediende Boe, en als het verhaal begint hebben ze het druk: over een paar nachten vindt het jaarlijkse Bibberbal plaats. Gravin Frivolien is helemaal gestrest, en dat wordt nog erger als ze verneemt dat koning Vladimir zelf op haar uitnodiging ingaat. Hij neemt ook zijn zoon, prins Tangijn, mee!


Emilia heeft helemaal geen zin in een bal. Zij gaat liever op pad met haar beste vriend Pulpje (dat is een pompoen), en met Floor van der Graaf (een Yeti, die hard, dat wil zeggen in hoofdletters, praat) en Heintje Verdoodt. Maar dan wordt aangekondigd dat de prins al eerder naar het kasteel zal komen, om eens te kijken hoe het er daar op school aan toe gaat. Spannend!!

Maar de eerste kennismaking met prins Tangijn valt vies tegen. Het blijkt een klein ventje te zijn, dat zijn minieme gestalte meent goed te moeten maken met zijn onuitstaanbare gedrag. Hij is arrogant, denkt dat hij alles kan maken, en helaas is dat ook zo. Hij zal immers de volgende koning worden. Emilia en haar vrienden moeten alles maar goedvinden. Emilia bedenkt allerlei excuses waarom de prins zich zo gedraagt, hij is misschien wat onzeker vanwege zijn lengte, of hij moet nog wennen aan haar vrienden, maar als Tangijn Pulpje mee neemt naar zijn paleis is Emilia ontroostbaar.
Hier kan ze het niet bij laten zitten! En dan begint het avontuur…


Het verhaal is grappig en griezelig tegelijk. Nocturianen leven ’s nachts, en zijn bang voor de wezens van het Licht, voor eenhoorns en voor glitter. Daar kun je leuke situaties mee bedenken, maar het grappigst is toch wel wat juffrouw Ruggengraat doet als ze even rust wil. Genieten doe je zeker ook van de mooie zwart-wittekeningen die overal in het boek staan.


Het boek zou een tien krijgen als er niet die toch wel moeilijke woorden in zouden staan. Voor kinderen van acht jaar, de doelgroep, is ‘fermenteren’, ‘demonisch’, ‘fabuleus’ best lastig te lezen. Voorlezen dan maar? Lijkt me een feest voor kinderen die willen griezelen, terwijl ze zich beschermd voelen.
Voorin staat nog een mooie kaart van Nocturnië en worden de hoofdrolspelers duidelijk voorgesteld.
Een hebbeding, dit boek!


ISBN 9789403201917 | Hardcover | 216 pagina's | Uitgeverij Ballon junior | februari 2018
Vertaald uit het Engels door Saskia Martens |Leeftijd vanaf 8 jaar|

© Marjo, 5 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER