jeugd 6-9 jaar

Marianne Busser & Ron Schröder

http://www.mariannebusser-ronschroder.info

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van deze schrijvers voor kinderen vanaf 2 jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van deze schrijvers voor jongeren vanaf 5 jaar

 

Bijbel voor kinderen
Marianne Busser en Ron Schröder


Met medewerking van predikant Pieter van Winden, die ook een kort voorwoord schreef, heeft het echtpaar Busser & Schröder een boek samengesteld met de verhalen van zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Het is een verantwoorde compilatie geworden. De hele Bijbel omzetten is nogal veel, en voor de doelgroep zou het misschien ook te veel worden. Uit het Oude Testament zijn 51 verhalen opgenomen en uit het Nieuwe Testament 41. Veel namen en opsommingen zijn – gelukkig - achterwege gebleven en de taal is aangepast:


‘Heel lang geleden was het overal donker. Ergens in dat pikkedonker lag de aarde. Verder was allen God in het heelal. Maar God vond het niet prettig om alleen te zijn.’


Na dit begin volgen de verhalen over de schepping en over Adam en Eva, die ongehoorzaam waren en uit het paradijs verdreven werden. Ons voorland, want zo komt het dat het leven van de mens niet van een leien dakje gaat. Arme Eva, ze krijgt ook hier de schuld!  Maar zo houden de schrijvers zich aan de originele versie, zoals ze dat in alle verhalen doen.


De kern van de meeste verhalen zijn de slechte eigenschappen die een mens kan laten zien, maar gelukkig is er altijd ruimte voor spijt en berouw. De boodschap is dus: je kan je leven beteren.  Met de zin ‘God wil altijd opnieuw beginnen’ wordt het Oude Testament afgesloten en gaan we over naar het Nieuwe, het verhaal van Jezus, zijn geboorte, zijn lijden en sterven. Dat begint als een Eftelingsprookje:


‘Heel lang geleden, in een land hier ver vandaan, woonden eens twee mensen die heel veel van elkaar hielden. Ze heetten Jozef en Maria.’


Jezus is een bijzondere jongen, die zijn ouders af en toe danig in de war brengt. Dat blijft hij doen, later met zijn twaalf leerlingen, want hij doet wonderen, dingen die niet kunnen. Hij krijgt steeds meer aanhangers, hetgeen zoals we weten de Romeinen die in die tijd het land overheersten, een doorn in het oog was. Onontkoombaar volgt de lijdensweg die uitmondt in de opstanding.
Het verraad van de arme Judas  - die er in deze versie minder goed vanaf komt dan in de populaire musical - en daarna nog het verhaal van de apostel Johannes, die gevangen genomen wordt en eenzaam op een eiland nog eenmaal toegesproken wordt door een bekende stem:


‘Het komt echt goed. Op een dag zal ik alles nieuw maken: de hemel en de aarde.’


Met schrijvers als Marianne Busser en Ron Schröder kan het niet anders dan dat de verhalen lekker vlot lezen, en ook heel geschikt zijn om voor te lezen. Dat kunnen zij namelijk als geen ander. Met vlotte dialogen en zonder moeilijk woordgebruik zijn het heel toegankelijke verhalen geworden. Maar het blijft een Bijbel met een boodschap, al wordt die nergens opdringerig.


’Jezus was een voorbeeld geweest voor de mensen. Hij had laten zien hoe ze moesten leven. Telkens weer had hij verteld hoeveel God van hen hield’.


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben al zo ontzettend veel geschreven dat het haast niet mogelijk dat iemand hen nog niet kent, maar voor het geval dat is er de site: www.mariannebusser-ronschroder.info


ISBN 9789000367658 | hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij Holkema & Warendorf | februari 2019 | Leeftijd vanaf 6 jaar
Illustraties van Alex de Wolf

© Marjo, 9 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe grappigste verhalen over het mannenkoor
illustraties: Dagmar Stam
tekst: Marianne Busser & Ron Schröder


Een mannenkoor? In een voorleesboek voor jonge kinderen? Maar het is dan ook een zeer bijzonder mannenkoor. Ze gedragen zich meestal als één geheel, en vertonen een beetje dommig, Laurel en Hardy-achtig gedrag. Zij zijn als een kind, maar dan wel een druk en veeleisend kind, voor hun tante Dina, bij wie ze allemaal wonen.


De vraag komt al snel: hoeveel leden telt dat koor eigenlijk? Op de afbeeldingen – waarvoor opnieuw een compliment richting Dagmar Stam! – wisselt hun aantal nogal. Dat betekent aan de ene kant dat er door jonge kinderen steeds opnieuw geteld kan worden, maar aan de andere kant beantwoordt het de vraag niet. Tot Tante Dina wil gaan zwemmen, en veertig zwembroekjes klaar legt. Zoveel mannen! Hoe is het mogelijk! En allemaal hetzelfde, een veertigling...


Het beginverhaal is meteen al hilarisch: als tante Dina met het koor in een warenhuis is, moeten de mannen plassen. Om de beurt, zegt de toiletjuffrouw, wie het meest moet mag eerst. Ja, moet je net zeggen: er is meteen ruzie, want ze moeten allemaal erg nodig!
De toiletjuffrouw is erg vindingrijk: haar oplossing stelt iedereen tevreden: ze pakt gewoon net zoveel potjes van de babyafdeling als nodig zijn. Daar zitten ze dan: allemaal op een rijtje vrolijk te zingen. Maar natuurlijk kunnen ze na gedane zaken niet zomaar weglopen. En dan weet tante Dina de zaken in goede banen te leiden.


Die tante Dina is overigens wel vaker slim: als ze even behoefte heeft aan rust, gaat ze verstoppertje spelen met het koor. En ze zal niet in de grote kast kijken, zegt ze, want dat is een te makkelijke plek. Zo kan ze rustig een kop koffie drinken en wat lezen, om daarna natuurlijk de grote kast open te trekken.


En zo staan er zestien ontzettend grappige verhalen in dit boek. Verhalen over een groep mannen, die zich gedragen als een kind. Ze vinden het zand van het strand maar vies tussen hun tenen, en logeren is eng. En dit is ook een situatie om te schaterlachen: Het koor is in het water gevallen bij het redden van een goudvis en hun kleren moeten in de droger.


‘Snel die natte kleren uittrekken,’ zegt tante.
‘Maar dan ziet iedereen ons in ons blootje!’ roept het mannenkoor geschrokken.
‘Onzin’, zegt tante beslist. ‘Doe allemaal je ogen dicht, dan ziet niemand jullie.’


En het koor doet braaf de ogen dicht, en dan zingen ze weer uit volle borst over de goudvis en de vijver en over hun natte kleren want natuurlijk wordt er volop gezongen in al die verhalen. In welke situatie ook: ze zingen over wat er gebeurt. Het is niet voor niks een mannenkoor...

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000349234 | Hardcover | 45 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | april 2016
Illustraties van Dagmar Stam Leeftijd vanaf 5 jaar voorlezen

© Marjo, 10 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altFeest in groep drie
illustraties Mark Janssen
tekst: Marianne Busser & Ron Schröder


Binnen de AVI-indeling is M3 het eerste niveau dat een kind bereikt. Officieel geldt dat de tekst uit eenlettergrepige woorden bestaat, de zinslengte beperkt wordt tot 6 woorden, en iedere zin op een nieuwe regel begint. Er mogen geen hoofdletters gebruikt worden. Met beperkte middelen een goed lopend en voor kinderen leuk verhaaltje te maken, dat is een kunst. Ik denk dat Marianne Busser en Ron Schröder hebben laten zien dat ze dat beheersen.


Het is niet zo dat ze zich strikt aan de voorgeschreven regels houden, maar ik denk dat ze vooral goed kunnen inschatten wat kinderen leuk vinden. En wat een kind leuk vindt, daar wil het best wat meer moeite voor doen!
Zij hebben een serie verhaaltjes geschreven over Koen en Lot. De verhalen zijn afzonderlijk uitgegeven in een serie voor beginnende lezers. Op ieder deel staat vermeld op welk niveau het geschreven is.


Het eerste deel ‘Feest In Groep Drie’ is op M3-niveau - een kind bereikt dat doorgaans na een half jaar leesonderwijs. -
In  de klas waar Koen en Lot in zitten is de stemming niet erg best. Hun eigen juf is ziek en er is een vervangster die helemaal niet aardig is. Meester Jan ontdekt op een dag dat er zes kinderen buiten op de gang staan. Zes kinderen, buiten gezet, uit een en dezelfde klas? Wat is daar aan de hand? Meester Jan doet zijn best de problemen op te lossen, maar het leukste is toch de dag dat juf Roos weer terug komt. Dan is het feest!!


ISBN 9789000348589 | Hardcover| 32 pagina's | Van Holkema & Warendorf | eerste uitgave 2001; vanaf 6 jaar


altEen klap voor je kop
illustraties Mark Janssen
tekst: Marianne Busser & Ron Schröder


Het volgende boekje qua niveau is  op E3 niveau. Dan mogen er ook tweelettergreepwoorden in de tekst zitten.
Het verhaal gaat echter vooraf aan dat van het andere boekje, want het is het verhaal waarin Koen en Lot elkaar leren kennen. Ze wonen wel bij elkaar in de straat, maar zitten op een andere school. Koen is niet gelukkig op zijn school, hij wordt vreselijk gepest. Hij is verdrietig, en heeft pijn. Als Lot hem aanspreekt reageert hij bozig en bokkig. Nou ja, denkt Lot, dan niet. Maar Daan hoort de volgende dag iemand huilen...


ISBN 9789000348572 | hardcover| 32 pagina's | Van Holkema & Warendorf | eerste uitgave 2002; vanaf 6 jaar

Twee verhaaltjes die kinderen van een jaar of zes zeker zullen aanspreken, het is hun belevingswereld.
Beide boeken – en ook de andere in deze serie - worden geïllustreerd door Mark Janssen, met leuke pittige tekeningen zoals we die van hem kennen. Hij is een van de vaste tekenaars van het echtpaar Busser – Schröder.


© Marjo, 16 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>