jeugd 6-9 jaar

Lian Kandelaar

Azul
Missie red de haai
Lian Kandelaar


Rico woont met zijn ouders en zusje Luzy in een prachtig, niet bij name genoemd, beschermd natuurgebied. Menno, Rico's vader is daar ranger, dat wil zeggen dat hij samen met zijn collega's Piada, Carel en Nova een deel van de kust en de oceaan bewaakt.

Vader Menno is een grote haaienliefhebber, iets wat Rico maar gek vindt want het was wel een haai die zijn vaders been heeft afgebeten. Maar Menno zegt dat het niet aan de haai ligt maar aan de mensen. Haaien vallen zelden aan, behalve als ze zich bedreigd voelen. Luzy is ook al helemaal gek op haaien en zo gauw ze er een ziet springt ze het water in, ze wil ze zien en aanraken. Rico vindt het maar eng, hij is bang voor haaien. Maar toch wil hij altijd graag met z'n vader mee als hij zijn inspectieronde door het natuurreservaat moet varen. Binnen dat gebied mag namelijk niemand vissen of koraal oogsten.


Tot Rico's grote schrik ontdekken ze op een dag dat er binnen het beschermde gebied toch gevist wordt. Eén kleine blauwe haai is al gevangen en de vissers zijn bezig zijn vin eraf te halen, er zit al een diepe snee onder een van zijn vinnen. De visser gooit het dier gauw het water in. Tot Rico's eigen verbazing springt hij onmiddellijk de haai achterna. Hij zal en moet het dier redden en dat lukt!  Met veel pijn en moeite weet hij het zwaar gehavende dier te pakken te krijgen en hij voelt meteen dat deze haai heel bijzonder is, alsof hij met het dier kan praten. Zijn angst voor haaien is gelijk over en hij weet dat hij er alles aan zal doen om Azul, zoals hij de haai noemt, beter te maken.


We lezen hoe Luzy en Rico met veel liefde en vindingrijkheid voor het dier zorgen. Rico voert vele stille gesprekken met het dier en hij weet daardoor precies wat hij moet doen en wat goed is voor de haai. Er ontstaat een hechte band tussen de twee. De haai is bijna een vriend geworden voor Rico. Het mooie aan het verhaal is dat Rico, die eigenlijk best wel onzeker is, steviger in zijn schoenen is komen te staan omdat hij de haai gered heeft. En nu maar hopen dat de mooie haai de zware verwondingen overleeft...


Bij het verhaal staan eenvoudige maar leuke afbeeldingen van tien verschillende haaiensoorten zoals de hamerhaai, walvishaai, koekjessnijder etc. maar ook de dolfijn wordt genoemd. In een bijgaand katern staan enkele wetenswaardigheden over die dieren. De koekjessnijder bijt bijvoorbeeld met de vlijmscherpe tanden van zijn onderkaak mooie rondjes uit zijn prooi, vandaar de naam. Maar ook dankzij het verhaal zelf komen we vrij veel te weten over haaien en vooral waarom ze zo aantrekkelijk zijn voor de vissers.


Het is een heel vlot en soepel geschreven boek waarin veel informatie over haaien is verwerkt zonder dat je er erg in hebt. De informatie past namelijk prachtig in het verhaal. Groot was mijn verwondering en bewondering toen ik las dat de schrijfster twaalf jaar is. Menig volwassen schrijver kan qua taal en stijl  niet aan haar tippen. Ook de leuke, informatieve zwart-wit  afbeeldingen zijn door haar gemaakt.
Dat belooft wat voor de toekomst!


Lian Kandelaar
(2005) wil met haar boeken andere mensen inspireren om zich in te zetten voor de natuur. Op tienjarige leeftijd schreef ze haar debuut Missie Red de dieren. Het geld dat ze daarmee verdient, doneert ze aan het Wereld Natuur Fonds. Lian schreef Azul voor de WNF actie Haai Alarm. Van ieder verkocht boek gaat € 1,- naar het Wereld Natuur Fonds.
Achterin het boek staat nog veel nuttige informatie en internetadressen zoals o.a. http://saveoursharks.nl


Zie ook het inkijkexemplaar en het you tube filmpje waarin de schrijfster vertelt over haar nieuwe boek maar ook kort en krachtig weergeeft waar volgens haar een goed kinderboek aan moet voldoen.


ISBN 9789050116190 | Paperback | 84 pagina's | KNNV Uitgeverij | mei 2017

© Dettie, 17 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER