jeugd 6-9 jaar

Tjerk Noordraven

De horrorhoeve
Deel 3 uit de serie De Engste Serie Ooit
illustraties Esther Malaparte

Tjerk Noordraven


Eigenlijk kun je De Horrorhoeve niet los lezen van de eerste twee delen, dus je zult de personages wel kennen. Toch doen we maar een voorstelrondje:

Degene die een twijfelachtige hoofdrol heeft in dit derde deel is Dragos de elfjarige vampierjongen. Hij kan niet tegen licht, zoals vampiers dat per definitie niet kunnen. Zijn vrienden zijn Prins Toet, de supersterke mummie, die juist geniet van de warmte van de zon en Eus, een faun met geitenpoten. Wat het nut daarvan is, vraag je? Geen idee. Maar Eus kan wel hypnotiseren met muziek! Dan is er Nera, een gewoon tienjarig meisje, maar dat moet je maar niet tegen haar zeggen. Want zij kan handlezen en heeft een bijzondere oma. En... niet te vergeten: hun trouwe metgezel de hellehond met drie koppen!


De vrienden bevinden zich na de ijzingwekkende reis met de Transsylvanië expres in Transsylvanië, dat geterroriseerd wordt door graaf Dracula en zijn onderdanen. Daar moet een eind aan komen, vinden ze, en als dit verhaal begint, bevindt Dragos zich in de gevangenistoren van kasteel Poenari waar graaf Dracula woont.
Ze hebben van tevoren wel een plan gemaakt, maar het wordt erg moeilijk voor Dragos als hij in het kasteel een oude vriend ontmoet, die hem de verlokkingen van het vampierschap laat zien. Hm, het is meer proeven.
Nera, Eus en Prins Toet die Dragos komen helpen, worden buiten de burcht opgemerkt, en aangevallen. Zij weten een schuilplaats te vinden in een verlaten hoeve. Je snapt het al: dat is de horrorhoeve en die doet zijn naam eer aan…


‘”AAAH!’ krijst de vampier.
Razendsnel springt hij van Nera af en duikt een donkere hoek in.
Angstig drukt hij zich tegen de muur, zo ver mogelijk van het licht af.
In de straal zonlicht krabbelt Nera overeind. Even blijft ze verdwaasd zitten, met haar blik op het dakraam.
Dan staat ze op.
Wankelend loopt ze door de plas dierenbloed naar Eus. Haar kleren zijn doorweekt, haar natte haren plakken aan haar gezicht.
Zwijgend bevrijdt ze Eus uit zijn ketens.
Als Eus weer op zijn poten staat, kijken ze elkaar met grote ogen aan.
Even kan geen van beiden ook maar een woord uitbrengen.
‘Kom,’ zegt Eus dan. ‘Wegwezen.’


Spannend hè! Heb je enig idee wat hier gebeurd kan zijn?


Maar: denk goed na voor je begint te lezen: dit verhaal is zo superspannend dat je door wil lezen. Maar er zijn veel bloederige, akelige scenes, want vampiers houden nu eenmaal geen rekening met watjes!
Dit is een serie die bedoeld is om je te laten griezelen, van begin tot einde. Maar het gaat ook over vriendschap, over de strijd tegen het kwaad, waarbij samenwerking heel belangrijk is.


Behalve dat het boek er prachtig uitziet, is de bladspiegel heel duidelijk. Veel witruimte, korte zinnen (voor de spanning!) Er zijn veel dialogen, en de hoofdstukken zijn kort.


Tjerk Noordraven (1987) heeft naast zijn boeken ook een website, waar van alles te vinden is. http://engsteserieooit.nl


ISBN 9789048845170 | hardcover |192 pagina's | Uitgeverij Moon | juni 2018 | Leeftijd vanaf 9 jaar
Tekeningen en bladversieringen van Esther Malaparte

© Marjo, 23 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe Transsylvanië Express
Deel 2 uit de serie De Engste Serie Ooit
illustraties Esther Malaparte


‘Waarschuwing! Dit boek veroorzaakt nachtmerries!’


Het is een raar gezelschap, zoals ze daar kamperen aan de rand van een meertje: Dragos de vampierjongen, die niet tegen licht kan; Prins Toet, de mummie, die juist geniet van de warmte van de zon; Eus, de faun die als hij zijn geitenpoten verstopt er uit ziet als een gewone jongen, en Nera, dat echt een gewoon meisje is. Maar zij heeft wel het bijzondere boek bij zich dat ze van haar grootmoeder kreeg. En dan hebben zij in hun gezelschap ook nog de hellehond met zijn drie koppen.


Maar nu ze ontsnapt zijn uit het circus, wat moeten ze nu doen? Dragos weet eigenlijk wel wat hij wil, maar dat kan hij de anderen niet aandoen. Hij wil namelijk terug naar Transsylvanië, waar zijn ouders ongetwijfeld in handen zijn gevallen van Graaf Dracula. Maar als hij dacht dat hij alleen kon gaan, vergist hij zich toch. Nera heeft namelijk iets gezien in de glazen bol van haar oma, en de anderen? En de anderen laten hun vriend ook niet in de steek!
Met z’n vijven stappen ze op de trein, de Transsylvanië Express, waar een schok hen wacht als het donker wordt. Ze moeten zien te ontsnappen, wat vreselijk gevaarlijk is. De trein raast op volle snelheid langs een diepe afgrond!


Er volgen spannende momenten. Ze raken elkaar kwijt, worden achtervolgd en moeten de strijd aangaan met een bende vampieren. En dan heb ik het nog niet over die enge ratten, of die dierentuin, normaal een gezellig oord, maar nu? Gelukkig zijn er ook mensen – en andere wezens – die aan de kant van onze vrienden staan. En tja, Dragos, die zorgt voor een grote verrassing. Dan moet er logischerwijs nog een volgend deel volgen en dat wordt gelukkig ook aangekondigd.


Vier ‘kinderen’, die zo verschillend zijn van elkaar, in gezelschap van die hond die er niet bepaald vriendelijk uitziet, maar hen wel beschermt, het is een vreemd gezelschap. Maar ze blijken vrienden door dik en dun, en daar gaat het maar om. Hun eigenschappen vullen elkaar aan, waar de een in gevaar komt, weet de ander een oplossing, en dit zijn elementen die je in menig kinderboek terugvindt. Maar bij Tjerk Noordraven gebeurt alles tegen de achtergrond, of eigenlijk te midden van heel akelige wezens, zoals vampiers. 


Je kunt dit boek beter niet vlak voor het slapengaan lezen, want brr… het is af en toe echt eng!


Het boek is ook mooi vormgegeven, een mooie omslag en spannend binnenwerk met ratten en vleermuizen onder en boven op de pagina’s getekend.


‘Als de tijd komt, zul je weten wat je moet doen. Tot die tijd is het belangrijk dat je moed blijft houden. Als ik vijftig jaar geleden de hoop had opgegeven, had ik hier nu niet met je staan praten. Ik heb het beste gemaakt van de situatie waarin ik zat. Dat kun jij ook doen. En wie weet waar dat allemaal toe kan leiden.’

 
Tjerk Noordraven (1987) heeft de spijker op zijn kop geslagen met deze nieuwe serie. Want kinderen die genoten hebben van de serie over Dolfje, zijn toe aan iets als dit. Het valt aan te raden het eerste boek eerst te lezen, maar je kan dit verhaal prima volgen als dat niet het geval mocht zijn.

ISBN 9789048842780| Hardcover | 208 pagina's | Moon | januari 2018
Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 14 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet nieuwe spookhuis
Deel 1 uit de serie De Engste Serie Ooit
illustraties Esther Malaparte

Tjerk Noordraven


Er is heel veel aandacht besteed aan de vormgeving van dit boek. De omslag ziet er echt eng uit. Ik weet nog niet zo net of ik zo’n spookhuis binnen zou gaan! Brrr! Als je dan het boek open doet, is daar eerst een zwarte pagina: ‘PAS OP DIT BOEK IS NIET VOOR BANGERIKEN!’ lees je. En als je toch niet bang uitgevallen bent en verder leest, zie je hoe iedere pagina omlijst is met tekeningen van dingen die eng kunnen zijn: een spin in haar spinnenweb, een vleermuis, en die drie paar enge ogen in een spookboom. Maar dat het om ogen gaat ontdek je pas als je het verhaal leest.

Nera is de tienjarige dochter van een spookhuisuitbater. Ze woont op de kermis en helpt ook mee om in het spookhuis van haar vader de bezoekers bang te maken. Daar komen ze immers voor! Maar als ze op weer eens op een kermis staan, blijft het erg rustig. Nera heeft niets te doen. Dan hoort ze een paar jongens praten over een nieuw spookhuis dat echt eng is. Daar is het spookhuis van Nera’s vader niets bij, zeggen ze.
Als ze op onderzoek uit gaat, ontdekt ze dat de griezels in dat nieuwe spookhuis echt zijn! De mummie Toet, de faun Eus en de vampier Dragos, zij leven! En ze worden gedwongen mensen bang te maken. Hun baas, de dwerg Herwald, heeft een driekoppige hond, om wie je niet heen kunt.


Natuurlijk vindt Nera een manier om dat wel te doen - ze heeft een helderziende oma en een interessant boek - en als ze de drie griezels gaat helpen, zijn het ineens geen griezels meer. Maar de hond en de dwerg zijn echt niet van plan om Nera met haar nieuwe vrienden weg te laten komen.
Terwijl Nera probeert haar vrienden te bevrijden, heeft haar vader plannen voor Nera's 'bevrijding'. En de glazen bol van oma blijft ondoorzichtig als het gaat om de toekomst van haar kleindochter.
Allemaal elementen die stof bieden voor veel meer verhalen. Leuk!


Tjerk Noordraven heeft samen met zijn uitgever een prachtig boek gemaakt. De omslag en de illustraties van Esther Malaparte passen helemaal bij het verhaal, en het is voor de doelgroep zeker een fantastisch boek. De thematiek is vriendschap en zelfvertrouwen: ‘Als je echt wilt, dan kun je alles’. Natuurlijk is het spannend, en er een flinke dosis humor aanwezig. De tekst is prettig verspreid over de pagina en het taalgebruik is eenvoudig, in veelal korte zinnen, zodat het ook voor kinderen die wat moeite hebben met lezen dit goed aan kunnen.
Extraatjes vind je op: www.engsteserieooit.nl

Noordraven (1987) werkte ooit in een circus, en had zijn hele leven al ‘iets met boeken’. Na zijn studie Nederlands aan de Radboud Universiteit Nijmegen schreef hij twee non-fictieboeken. Het nieuwe spookhuis is zijn fictiedebuut.
En: het wordt dus een serie! Ik kijk er al naar uit!

ISBN 9789048838103 | hardcover | 176 pagina's | Moon | mei 2017
Leeftijd vanaf 9 jaar.

© Marjo, 12 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER