jeugd 6-9 jaar

Leuntje Aarnoutse

Wiek!
Leuntje Aarnoutse


Wiek heeft twee wensen, een vader en een drumstel, in die volgorde. Hij woont alleen met zijn moeder, niet dat hij het daar niet goed mee heeft, maar waarom heeft hij niet net als de andere kinderen een vader? Het is ook niet dat er geen plaats is, want zijn moeder heeft een groot bed, waar Wiek ook wel eens in mag liggen. En soms ligt Oege daar. Maar Oege woont niet bij hen, en ligt maar af en toe op dat plekje in mama’s bed. En Oege kan toch geen echte vader zijn, hij is veel te vaak op reis.
Een drumstel heeft Wiek ook nog niet. Oege heeft een groot stevig kussen voor hem gemaakt, waar hij met echte drumstokken – dat dan weer wel - op tekeer kan gaan, maar het is allemaal maar nep.
En dan staat op een dag een vreemde man in een zwart leren jack voor de deur, met een bos bloemen, en vraagt naar Maan, Wieks mama. Die man ligt later ook af en toe op Wieks plekje! Wiek krijgt kriebels in zijn buik als hij Frenk, want zo heet de man, ziet. Wel gek! Maar dan vertelt zijn moeder hem dat Frenk zijn vader is. En dat hij niet bij hen kan wonen, want Frenk kan niet op één plek blijven, hij verdwijnt steeds.  Hij is popmuzikant! Daar komt Wieks trommeltalent vandaan! Als Wieks verjaardag eraan komt,  is zijn  verlanglijstje niet veranderd: hij wil nog steeds een vader en een drumstel…


Een mooi verhaal, ontroerend, humoristisch en heel stijlvol verteld in korte duidelijke zinnen. De taal is beeldend, en heel invoelbaar voor de jonge lezer. De tekeningen, van Doesjka Bramage stralen dezelfde sfeer uit. Heel mooi! Leuntje Aarnoutse is een talentvol schrijfster!


‘Wat is er met je vader, Wiek?’ vraagt haar moeder. (van Sonia)  Ze praat helemaal niet zo hard, nu. Ze doet haar armen wijd open. Wiek kan zo in het holletje op haar grote buik kruipen. Hij voelt tranen op zijn wangen. Gek, hij had helemaal niet door dat hij huilde.’


‘Als je veel van iemand houdt, lijkt het net of je met elastiekjes aan hem vastzit. De meeste mensen vinden dat wel een lekker gevoel. Maar Frenk niet. Die is alsmaar bang dat hij gevangen zit. Ik denk dat Frenk te veel elastiekjes begon te voelen. Tussen jou en hem.’
Wiek schuift op zijn stoel. ‘Ik voel ze ook’,  zegt hij.
‘Ja,’zegt Maan. ‘Ik weet het. Jij bent een goeie elastiekjesvoeler.’


ISBN 9789047702474 | Hardcover | 115 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | mei 2010
Leeftijd vanaf acht jaar. Illustraties van Doesjka Bramage

© Marjo, 4 mei 2011

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEen onverwachte vriendschap
serie: Beer & Konijn
Tekst: Julian Gough
Illustraties: Jim Field

Het is winter en Beer slaapt. Maar als er een dief haar hol binnensluipt en haar eten steelt, schiet Beer wakker. ‘Mijn honing! Mijn zalm! En mijn heerlijke kevereitjes!! Foetsie!’
Ze gaat buiten kijken of er nog iets te zien is van de dief. Die is verdwenen, maar verdorie, het is nog winter!  Maar Beer is een optimistische Beer, ze ziet over de zonnige kanten van, en ze begint een sneeuwpop te maken. Ze rolt en rolt, en als ze even uitrust hoort ze iets:


‘Dit is het einde van de wereld,’ klonk een sombere stem.
Beer keek om zich heen. ‘Nee hoor, zei ze voorzichtig. ‘Het is een prachtige zonnige dag.’


Van wie die stem is? Beer heeft - toen ze stond uit te rusten - zonder het te weten met de sneeuwbal de uitgang van het hol van Konijn geblokkeerd. Het is dus Konijn die moppert. Nou, dat zal hij nog veel meer doen. Waar Beer altijd vrolijk en positief is, is Konijn juist een mopperkont die alles negatief bekijkt. Toch worden de twee dikke vrienden. Of Konijn aan Beer gaat vertellen dat hij de dief was? Tja… Maar hij helpt haar in ieder geval wel met de sneeuwpop, en ze praten tijdens het werk heel gezellig over allerlei gewichtige zaken: zwaartekracht bijvoorbeeld of hoe je als konijn je broodnodige vitamines binnenkrijgt. Ze filosoferen wat over vriendschap en proberen samen Wolf weg te jagen.


Het is een klein avontuur met veel inhoud. De kleinste dingetjes zijn belangrijk. Het is ontroerend om te lezen hoe deze twee dieren die zo verschillend zijn, elkaar vinden. De toon is licht, humoristisch vaak, dat zal jonge kinderen zeker aanspreken. 


Het is het eerste boek uit een nieuwe serie: Beer & Konijn. Logisch dus dat dit boekje gaat over de eerste ontmoeting.
Het hele boek is uitgevoerd in zwart-wittinten tegen een sprekende azuurblauwe achtergrond. Beer en Konijn zijn alleen op de omslag bruin van kleur. Als je het boek openslaat is er eerst een plattegrond van het gebied waar de dieren wonen en rondlopen.  Het is een handzaam boekje, de afmetingen zijn 17x190x136 mm, met stevige omslag.


Erg geslaagd!


ISBN 9789020682113 | hardcover | 112 pagina's | Uitgeverij Kluitman | juli 2017
Vertaald door Merel Leene | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 20 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER