jeugd 6-9 jaar

Inga Mol

altEddie, Belle en Flo
Inga Mol


Eddie zit rustig in de klas, ijverig sommen te maken, als hij ineens een por in zijn ribben krijgt. Dat doet Flo, het meisje dat hij zo leuk vindt met haar zwarte vlechtjes en die grote bril. Maar waarom stoot ze hem aan? En dan ziet hij een grote, dikke man met een blonde krullenbol voor de klas staan. Die man met zijn rode overall en groene rubberlaarzen kent hij maar al te goed: het is zijn oom Ewald, bij wie hij woont sinds zijn ouders verdwenen zijn.


Eddie schaamt zich rot als zijn oom zomaar tegen de juf roept dat ze beter kan stoppen met de les. En dan zegt hij ook nog doodleuk dat Eddie mee moet komen. Dat wil Eddie helemaal niet. Laat hem nou maar rustig sommen maken. Hij is hard aan het werk om later een tweede Einstein te worden. Dat is zijn grote droom.  Natuurlijk valt er niets tegen te doen: Eddie moet mee. ‘Jij hoeft nooit meer naar school!’


Eenmaal buiten vertelt oom Ewald dat hij mee moet om een grote prijs op te halen. Hij heeft namelijk de loterij gewonnen, en ze gaan leuke dingen doen. Oom heeft de koffer al meegenomen, want hij wil het geld, 10.000.000 euro, contant.
De man die zich voorstelt als Koen, de prijsbegeleider, verbaast zich er over, maar oom Ewald heeft het voor het zeggen, en zo komt het dat Eddie met zijn oom en een grote rieten koffer op stap gaat. Hij heeft nog even snel het visitekaartje van de prijsbegeleider in zijn zak gestopt, wie weet hebben ze dat nog nodig! 
De eerste stap is een nieuwe auto, vindt oom, en wat Eddie ook zegt: dat hij graag geld zou hebben voor de universiteit later, zijn oom vindt dat je er van moet profiteren. Genieten, geld uitgeven! Leren is nergens voor nodig. Eddie vindt het zonde. Er kan toch wel een gedeelte bewaard worden?

Oom Ewald is een heel lieve man, hij heeft een hart van goud, maar hij is ook een beetje dom. En veel te goed van vertrouwen. Hij mag in zijn handjes klappen dat Eddie er is. En Flo! Want die is hen achterna gekomen, met haar hondje Belle. Vooral Belle is erg nuttig, hoe klein ze ook is, ze is een echte waakhond. Eddie merkt al snel dat er iemand achter hen aan zit. Een kale man die in een zwarte auto rijdt...


Ziehier alle voorwaarden voor een spannend verhaal met veel grappige elementen. Er gebeuren dingen die niet echt kunnen. Maar dat hindert niet. Het is gewoon een lekker verhaal waarin de personages typetjes zijn:  een dommige oom, een superslimme jongen met een even slim vriendinnetje en een waakhondje. En er is die koffer vol geld, en natuurlijk iemand die daar op aast, maar ook niet al te slim is.
In een wervelend verhaal volgen we oom Ewald en de kinderen – en de hond – door Frankrijk. Er zijn ontmoetingen met leuke figuren, en natuurlijk ook vervelende mensen, en tja, als oom niet oplet gebeurt het ergste...


Inga Mol (1960, Purmerend) werd in 1982 wijkverpleegkundige en in 1990 richtte ze haar eigen school op om andere verpleegkundigen het vak te leren. Gelukkig vergat ze nooit haar kinderdroom: schrijfster worden.


ISBN 9789044828863| Hardcover |166 pagina's | Clavis Uitgeverij | september 2016
Illustraties van Beatrijs van Deursen | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 1 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER