jeugd 6-9 jaar

Sophy Henn

Oma Knetter
Oud en stout
Sophy Henn


Het kon niet uitblijven, ook grootouders moeten mee in de hype.
Grappig is dat de hoofdpersoon van het boek ouder is dan de personages in andere graphic novels, terwijl de doelgroep jonger is.
Het is een verhaaltje dat prima voorgelezen kan worden aan kinderen die al naar school gaan, en beginnende lezers kunnen dit al snel zelf aan. Het verhaal gaat over Jet, ruim zeven jaar, die een bijzondere oma heeft.Het boek is verdeeld in drie hoofdstukken waarvan het eerste vooral vertelt over Jet en haar familie. Een van de drie oma’s die ze heeft is haar oma Knetter. Als ze begint te vertellen over oma Knetter is ze voorlopig nog niet uitverteld!  Dat is echt een knettergek mens. Oma is helemaal in het zwart gekleed maar ze heeft veel roze dingen, waaronder een roze kat!  En ze snoept citroenzuurtjes bij het leven. Ze trekt zich niets aan van wat andere mensen denken, ze doet precies wat ze zelf wil.


In het tweede hoofdstuk gaat oma Knetter naar het park, waar de parkwachter net vervangen is door een nieuwe. En die nieuwe is zeer streng. Overal verschijnen bordjes waarop staat wat er allemaal niet meer mag: niet de vogels voeren, geen majoretteoefeningen doen, niet picknicken en nog veel meer. Ha, en hij dacht dat hij dat voor elkaar zou krijgen? Dan kent hij oma Knetter niet…


In het derde hoofdstuk is het thema een beetje hetzelfde. Iemand die denkt autoriteit te bezitten, wordt even goed op zijn nummer gezet.
De klas van Jet gaat naar het museum. De kinderen vinden dat saai, omdat ze rondgeleid worden door een hele saaie man. Tenminste, zo was het vorig jaar ook.
Daar weet oma Knetter ook wel raad mee, en zo wordt het museumbezoek heel leuk.


Je moet er tegen kunnen, een oma die overal tegen in gaat en de boel op zijn kop zet. Jet vindt dat soms wel lastig, maar het is ook wel weer leuk dat alles mag!


De verhalen zijn een beetje flauw, en voorspelbaar. Maar de doelgroep vindt dat prima. Zo zullen zij de kleuren die in het boek worden gebruikt, felroze en felgroen, met een beetje grijs tot zwart als contrast, ook waarderen. Het taalgebruik is eenvoudig, maar de jonge lezer moet toch al wel wat oefening gehad hebben, de zinnen kunnen vrij lang zijn. Naast de vele illustraties in genoemde kleuren wordt er gespeeld met lettertypen. 
Oma Knetter, Oud en stout lijkt een nieuwe succesvolle serie aan te kondigen.


De Engelse Sophy Henn heeft al naam gemaakt als schrijver van prentenboeken.
https://www.sophyhenn.com


ISBN 9789030504016 | Hardcover | 152 pagina's | Billy Bones | september 2018| Vanaf 7 jaar.
Vertaald uit het Engels door Claudia de Poorter

© Marjo, 10 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER