jeugd 6-9 jaar

Meester Spion
Meester Spion Deel 1
Tjerk Noordraven

Groep 6 krijgt les van meneer Brum, bij gebrek aan beter, want de school kan geen nieuwe leraar vinden. Dat hij voor de klas moet, vindt Brum blijkbaar zelf ook niet leuk, want hij is helemaal niet aardig voor de kinderen.
Maar dan heeft hij nieuws: er komt toch een nieuwe leraar! En dat is meester Tom.
De leerlingen van de klas zijn blij. Maar ze merken al snel dat meester Tom niet is als andere leraren. Hij kan niet eens op het schoolbord schrijven. En hij weet niet wat topografie is!


Het verhaal wordt verteld door ik-figuur, Flo. Haar vrienden zijn Chris, Iri en Tedros.
Natuurlijk hebben zij ook in de gaten dat de nieuwe meneer vreemd is.


‘Mobieltjes zijn vanaf nu STRIKT VERBODEN in de klas.’
‘Maar…’ sputtert Hesse tegen. ‘Hij staat niet eens aan!’
‘Dat maakt niet uit,’ zei de meester. ‘Dan kun je nog steeds afgeluis…eh, ik bedoel afgeleid worden.’


Al snel hebben de leerlingen door dat Meester Tom geen echte leraar is. Hij doet alsof, maar waarom dan? Is hij een ontsnapte bankovervaller? Of is hij van plan hen te ontvoeren?
Dan ontdekken ze dat hij een spion is, en dat hij zich schuil houdt. De kinderen willen het best geheim houden, maar ze hebben wel één voorwaarde: ze willen voortaan elke dag spionnenles. En dat krijgen ze! Codes kraken, werken met een leugendetector, begrijpend kijken, sloten kraken en nog veel meer.
Dat is allemaal leuk, maar toch is dat meteen het minpuntje bij dit boek: het is erg veel, en omdat het dan heel veel pagina’s over het algemeen vooral gaat over die lessen kan het helaas zo zijn dat jonge lezers afhaken.
Dat er zoveel geschreven wordt over de lessen is waarschijnlijk in de komende delen over Meester Tom niet meer nodig. Dan kunnen de avonturen meteen een stuk spannender worden.


Voor enige afleiding zorgt juf Noa, die verliefd is, nog wel, en ook meneer Brum, als die de in zijn ogen vreemde manier van lesgeven ziet, en om de tuin geleid moet worden, maar het leest niet zo vlot. Het lijkt meer non-fictie.
Niettemin: doorlezen! Het wordt namelijk echt nog wel spannend! Flo merkt namelijk vreemde mannen op, als ze bezig is met begrijpend kijken. En niet een keer, maar ze duiken vaker op. De vijanden van meester Tom zijn hem op het spoor!
Maar nu zijn alle leerlingen bedreven in spionnenvaardigheden…


Op de binnenkanten van de omslag zie je de personages afgebeeld. De tekst is in een schreefloos lettertype, en is ruim verdeeld over de pagina, waar ook vaak tekeningen bij staan. Er worden soms om nadruk te geven hoofdletters gebruikt voor het hele woord, of de letters zin dikgedrukt. Maar het geheel is rustig vergeleken bij vele andere populaire boeken voor de jeugd.


ISBN 9789048865857 | Hardcover| 384 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2022
Tekeningen van Aimée de Jongh | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 30 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER