jeugd 6-9 jaar

Blitz! Een groot ruimtefeest
Theaterlezen met Blitz!
Illustraties: Lars Deltrap
Tekst: Rian Visser


'Theaterlezen is eigenlijk samen voorlezen aan publiek', schrijft Rian Visser achterin dit boek.


Het leuke is dat dankzij dit boek iedereen weet wélk stukje ze moeten voorlezen. Voor de stukjes tekst staat namelijk steeds een naam. Van tevoren spreek je met elkaar af wie de tekst achter die naam gaat voorlezen. Bijvoorbeeld jij bent Rob, je zus is Moes, papa is Boer en... je beste vriend is Blitz en je beste vriendin is Priet! De tekst die achter die namen  staat, lees diegene voor. Echt superleuk. Je kunt er bijna een toneelstuk van maken.


Maar het is niet alleen heel leuk, de negenentwintig verhalen zijn ook nog eens spannend of grappig en gaan over het grote ruimtefeest dat Priet wil organiseren.
We beginnen bij de reis van Priet en Blitz door de ruimte, op zoek naar hun vrienden Rob en Moes die op de aarde wonen, want daar wil Priet zijn feest vieren. Maar er gaat natuurlijk een heleboel aan vooraf voordat het eindelijk zo ver is en wij beleven alles mee.


Priet en Blitz snappen ook niet echt alles wat op aarde gebeurt. Want waarom moet je 50 cent betalen voor het slaan van plantjes? Dat is toch zielig? En wat is er nou leuk aan de spin op de kermis? Dat kan Blitz elke dag doen! En een bezoek aan school is ook spannend, want niemand mag weten dat Blitz een ruimtewezen is.


Ondertussen gaat het voorbereiden voor het feest gewoon door. Langzamerhand lukt het Priet en Blitz, met hulp van Moes en Bob, om alles wat voor het feest nodig is bij elkaar te krijgen. En er moet natuurlijk ook wat te doen zijn... dus bedenken ze de enige echte Blitz-quiz, inclusief vragen. Ook moeten moppen verteld worden en dansen en zingen hoort ook bij een feest en... op een feest zijn natuurlijk gasten! Maar dat er zulke bijzondere gasten zouden komen hadden Priet en Blitz écht niet verwacht.
Daardoor wordt het helemaal een superfeest.


Het verhaal is zo leuk geschreven dat je bijna de namen die voor de stukjes tekst staan niet meer ziet. Dat is knap want het is wel echt een theaterboek.
Achterin het boek geeft Rian Visser nog allerlei goede tips over het theaterlezen. Je krijgt gewoon zin om het te gaan doen!


ISBN 9789025778194 | Hardcover | 138 pagina's | Gottmer | september 2023
Leeftijd 7+

© Dettie, 8 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER