jeugd 6-9 jaar

Zar en de gouden druppel
Rian Visser


Dit is al weer het achtste boek met Zar in de hoofdrol.
Zar is een speler uit een Minecraft-achtig spel. Minecraft is een computerspel dat kinderen vaak al wel kennen, een fantastisch idee van Rian Visser om daar op in te spelen en er boekjes bij te maken.
Maar dan wel een vredelievende versie: de eventuele monsters zijn niet erg eng, en er wordt niets dood gemaakt.
In het spel krijgen de spelers opdrachten van de baas, die ze samen kunnen uitvoeren.


Zar en zijn vrienden krijgen ook te maken met deze baas.
Er is namelijk een wedstrijd: wie de beste stunt doet, wint een gouden druppel. De mededingers hebben alleen die ene dag om iets te bedenken en het ook nog uit te voeren. Aan het einde van de dag zal de baas bekend maken wie er wint. En de prijs is een gouden druppel!


Iedereen wil die druppel winnen, ook Zar. Maar wat voor stunt kan hij verzinnen die beter is dan wat de anderen doen?
Een hoge salto maken? Van een hoge duikplank springen? Maar dat kunnen anderen vast ook.
Wat een lastige opdracht. En Zar voelt zich eigenlijk ook niet zo lekker, nadat hij in het water gedoken is. Wat heeft hij toch?
Gelukkig voor Zar gaat zijn vriendin Lina naar hem op zoek.


Een spannend verhaalt met een magisch tintje, en ook nog een verwijzing naar milieuvervuiling, maar dat toch vooral gaat over vriendschap.
Dit verhaal is geschreven voor kinderen die al wat beter lezen, op AVI M4 niveau (midden groep 4).
Er is meer tekst, minder afbeeldingen. De zinnen mogen al wat langer, maar beginnen nog wel steeds op een nieuwe regel. Dubbele lettergrepen en meer leestekens - ook dialogen - kunnen nu.
Als kinderen dan meer willen lezen over Zar – en dat zou helemaal niet raar zijn! – dan zijn er de andere boekjes, op E4 niveau, die een stapje verder gaan. Een leerling die groep 4 bijna heeft afgerond, zal dit wel aankunnen.


De vormgeving is met de 3-D tekeningen van Mark Baars ook in computergamesfeer. De kleuren zijn aansprekend, met de tekst erop gedrukt.


Ik leer lezen met Zwijsen bestaat uit 18 boeken van AVI Start tot en met AVI E4, speciaal voor kinderen die leren lezen. Met verhalen van de beste auteurs en illustratoren, de allerleukste onderwerpen.

Zie inkijkexemplaar (PDF)


Rian Visser is kinderboekschrijfster en grafisch vormgever. Zij heeft ruim tachtig kinderboeken geschreven voor kinderen van 2 tot 12 jaar en ze schrijft voor Sesamstraat en diverse jeugdtijdschriften. Als Schoolschrijver geeft ze les aan kinderen met een taalachterstand. Speciaal voor het basisonderwijs maakt ze gratis digibordlessen bij het thema van de Kinderboekenweek. Ook heeft ze verschillende digitale prentenboeken gemaakt. Haar bekendste boeken zijn Nippertje, Blitz!, hier is pier, Appie en opa en De wedstrijd van Schildpad en Haas.

ISBN 9789048746996  | Hardcover | 40 pagina’s | Uitgeverij Zwijsen | februari 2023 Afmetingen 15.7 x 21.2 cm | 3-D tekeningen van Mark Baars | Leeftijd 7+ | AVI M4

© Marjo,  2 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER