jeugd 6-9 jaar

De 4 van Westwijk
Met tekeningen van Elly Hees

jeugd 8Deel 1: De verborgen buit


Christina Appelboom, elf jaar oud, is enig kind. Dat is niet zo erg, denk je, maar als je ouders hebt zoals Chris, dan heb je niet echt een leuk leven. Ze zit er niet mee, want ze heeft de hond. Maar toch... er is weinig sprake van genegenheid binnen het gezin. Chris' vader werkt alleen maar en haar moeder loopt zich de hele dag druk te maken over uiterlijkheden. Ze blijft Chris Christina noemen en ze heeft een hekel aan die 'vieze hond'.
Er zijn nieuwe buren gekomen, en omdat Chris' moeder allang weet dat het de nieuwe burgemeester is, wil ze niets anders dan overkomen als een deftig gezin. Als ze Chris roept, maakt die dat ze weg komt. Zij wil niets te maken hebben met die nieuwe mensen. Het is al erg genoeg dat hun dorp aan de kust iedere zomer overspoeld wordt door toeristen, en dat dan ineens de hond nergens meer los mag, of er zelfs niet mag komen! En die stadskinderen van hiernaast, die hebben haar niet nodig.
Maar ze ontkomt niet aan de kennismaking, en inderdaad is Tessa zo'n meisje als haar moeder graag zou hebben: mooie kleren en lange blonde haren in een paardenstaart. En Jack die al op de middelbare school zit, nou, daar zullen alle meisjes wel omheen gaan draaien. Maar Chris niet. Die zal de buren zo weinig mogelijk zien. Natuurlijk loopt dat anders: de drie kinderen raken betrokken in een gevaarlijk avontuur, en natuurlijk speelt Koesja, de grote zwarte herdershond, een grote rol. Samen vormen ze de Vier van Westwijk...


In dit eerste boek ontdekken de kinderen dat 'Het vakantiekamp voor kinderen met overgewicht' niet helemaal is wat het lijkt.


ISBN 978 90 499 2271 9 Hardcover  172 pagina's | Pimento | april 2008


jeugd 8Deel 2: de verdwijning van Bo Monti


De zomervakantie is begonnen en Westwijk wordt overspoeld door toeristen. Chris baalt.
'Ik leg het je nog één keer uit,' zei Chris. Ze trok zoveel narrige rimpels in haar gezicht dat ze ineens belachelijk veel op een oud mannetje leek. 'Wij zijn Westwijkers. De toeristen kopen ijsjes bij de ijskarretjes. Wij niet. Zij zitten in hun blootje op de terrassen. En zij gaan met hun witte vel in de brandende zon liggen en zijn daarna verbaasd dat ze 's avonds zo rood zijn als een kreeft. Wij houden gewoon onze kleren aan, eten alleen ijs bij Snackpoint Charlie en slapen in huizen in plaats van in tenten. Of in caravans.'
Maar als die toeristen er niet waren zou Bo Monti nooit naar Westwijk gekomen zijn. En Chris is een fan van deze zanger, al wil ze dat niet toegeven aan Tessa en Jack. En als ze het eenmaal toegeeft, is Jack degene die bokkig reageert!
En dan komt de avond van het optreden: het openluchttheater is afgeladen vol, Bo Monti wordt met veel bombarie aangekondigd en dan.. komt er helemaal niemand! Waar is Bo? Met de noorderzon vertrokken? Ontvoerd?
Een raadsel dat de Vier van Westwijk graag wil oplossen. Zullen ze Bo Monti vinden?


ISBN 978 90 499 2302 0 Hardcover 172 pagina's | Pimento | september 2008



Deel 3: De sporen van de klauw


In dit boek gaat Manon Spierenburg in de richting van science-fiction. Maar omdat ze er niet te diep op ingaat, blijft het een spannend realistisch verhaal: wat voor monster is Westwijk aan het terroriseren? Chris en haar vrienden laten het niet afweten, ook dit raadsel lossen ze op.


ISBN 978 90 499 2349 Hardcover 173 pagina's | Pimento | april 2009






Spanning, avontuur, humor en een dosis pubertrekjes, voeg daarbij een slimme hond, recept geslaagd. De oplossing die Manon Spierenburg in petto heeft voor de nieuwsgierige lezer is niet direct voorspelbaar, wat toevoegt aan de spanning. Maar ik vraag me af of ook jonge lezers niet af en toe hun wenkbrauwen zullen optrekken. In het eerste deel mogen de kinderen van de burgemeester niet doodgeschoten worden, maar in een adem door wordt voorgesteld om ze maar gewoon op te sluiten en dood te laten hongeren. Wat is het verschil?
In deel twee zitten de mensen vol spanning te wachten op de beroemde zanger, maar zien alleen maar de manager op toneel staan. En die wordt ineens bekogeld met een tomaat! Nou ja, wie neemt er nou een tomaat mee naar een concert? Of heb ik geen fantasie genoeg?
Maar dat zijn peanuts. Ik denk dat deze boeken zeer in de smaak zullen vallen, zowel bij jongens als bij meisjes. De soms wat nukkige Chris, de stadse Tessa en de knappe Jack zijn kinderen zoals je ze zelf ook kent. Al lijkt de thuissituatie van Chris op die van Matilda (Roald Dahl), gelukkig heeft ze de pientere hond Koesja, en kan ze terecht bij de lieve Ella van Hotel Zeezicht.
De personages blijven dezelfde mensen in ieder boek van deze serie.
Vroeger verslond ik ‘de Vijf’, nu is daar ‘De 4 van Westwijk’!


© Marjo, mei 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER