jeugd 6-9 jaar

Punkertje
Illustraties: Hugo van Look
Tekst: Erik van Os & Elle van Lieshout


Een keurige Dame en evenzo keurige Heer zijn in blijde verwachting. Ze dromen van een lief, slim en schattig kindje, maar zoals iedereen weet, heb je dat niet in de hand. Als de kleine er eenmaal is, blijkt het een piepklein, raar, stoer meisje met een rare punkmuts. Dat is niet keurig, dat is niet wat ze wilden, dat kind moet weg!
Ze leggen Punkertje in een mandje voor de winkel van Kaat met een briefje erbij. 'Neem maar mee! Zo goed als nieuw!
Een jaar later wordt Liefje geboren en dat kindje is precies wat ze wilden. Hij is schattig, slim, heel mooi en (toen nog) erg lief.

Natuurlijk loopt alles heel anders dan de Dame en de Heer in gedachte hadden. Hun Liefje is hun droomprinsje, hij krijgt alles wat hij wil en wordt daarom een verwend, akelig jongetje die nergens tevreden mee is. Hij is zo'n dwingeland en zo ontevreden dat hij er bijna lelijk van wordt.


Ondertussen heeft Punkertje een heerlijk leventje bij Kaat. De winkel is bijna een avonturenparadijs. Omdat Punkertje zo klein is, kan ze heerlijk bergbeklimmen via de meelzakken of trainen op de lopende band van de kassa. Ze leert als vanzelf rekenen doordat ze helpt bij het afrekenen van hun boodschappen. Dankzij de etiketten leert ze lezen.
De klanten zijn dol op de vrolijke, ondernemende kleine meid en haar punkhoed wordt een echte rage in het dorp.

De verwende Liefje móet en zal ook zo'n hoed hebben, maar zijn ouders durven hem niet te kopen. Stel je voor dat Punkertje of Kaat hen herkent! Maar Liefje is gewend om alles te krijgen wat hij wil en laat het er niet bij zitten. Hij zeurt, dramt en dreint totdat zijn vader hem zijn zin geeft. Maar... de punkhoed is uitverkocht!
Dus moet hij terugkomen.

Punkertje is bang, ze herkent iets in de Heer en later de Dame. En omgekeerd zien zij hoe leuk Punkertje is en krijgen spijt, ze willen haar terug!
Maar dan hadden ze buiten Kaat en Punkertje gerekend!

En zo raken we verwikkeld in een heerlijk verhaal waarbij de kleine Punkertje haar vrouwtje staat. Ze is voor de duvel niet bang laat staan voor een brullende Liefje of een schreeuwende Dame en Heer. Ook Kaat weet precies wat ze moet doen. En zo strijden ze samen voor hun fijne leventje en voor elkaar. Het wordt soms lekker hilarisch vooral als de Dame en Heer hun zin niet krijgen en alles op alles zetten om Punkertje weer in hun huis te laten wonen... Iets wat geweldig in de gekleurde illustraties wordt weergegeven.
Fantastisch boek dat veel kinderen zal laten schaterlachen.


ISBN 9789025777593 | Hardcover | 79 pagina's | Gottmer | 11 oktober 2023
Leeftijd 7+

© Dettie, 7 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER