Mary Paulson-Ellis

De erfenis van Solomon Farthing
Mary Paulson-Ellis


Intrigerend: als je het boek opent is er eerst een soort stamboom te zien. Een lijst namen, aflopend in rang. De bovenste naam is die van kapitein Godfrey Farthing, onderaan staan vijf soldaten genoemd. Deze ‘stamboom’ zullen we verderop vaker zien, met extra gegevens er bij.


In de proloog begraven een paar militairen een kameraad. Ze verdelen zijn bezittingen, waaronder een geluksbotje, een muntstuk en een blauw lommerdbriefje. Vervolgens zullen zich drie verhaallijnen ontvouwen, die spelen in verschillende tijden.


We beginnen met Solomon Farthing, geboren in 1950. Als hij familie is, dan moet hij de kleinzoon zijn van eerder genoemde Godfrey. Geen onverschrokken kapitein deze man: hij bevindt zich in een cel, in Edinburgh, waar hij bij zichzelf vaststelt dat het leven niet veel meer te bieden heeft. Hij heeft niets: geen vrienden, geen familie, geen werk, geen geld. Wel schulden.


Solomon is erfenisjager. In opdracht zoekt hij nabestaanden van mensen die zonder testament komen te overlijden. Nu er voor dit soort werk modernere middelen beschikbaar zijn dan hij gewend is te gebruiken, is de concurrentie groot en schuwt hij zelfs de vuile kant van dit soort klussen niet meer. Hij is betrapt bij een inbraak, waarvoor hij nu gearresteerd is. Tot zijn verbazing wordt hij niet berecht, maar neemt inspecteur Franklin contact op. Ze wil dat hij op zoek gaat naar de erfgenamen van een pas overleden oud-militair. In de voering van zijn begrafenispak was 50.000 pond gevonden, geld dat mee de oven in zou gaan als er geen erven waren. Hij heeft wel een blauw lommerdbriefje bij zich.
Aan Solomon Farthing de taak om een levend familielid te vinden. Daarbij ondervindt hij geduchte concurrentie van erfjager Dunlop.


De tweede verhaallijn speelt in november 1918. Daar vinden we de mannen terug uit de ‘stamboom’.
Kapitein Godfrey doet zijn best om zijn mannen in leven te houden tot de klokken gaan luiden, het teken van het einde. Maar een van zijn mannen is de jonge luitenant Svenson, die nog niets van de strijd heeft meegemaakt en die zo graag eens wil vechten tegen de Duitsers. Als hij ontdekt dat zijn kapitein hoogstwaarschijnlijk orders tot deelname aan de strijd ontvangen heeft en daar niets over zegt, wil hij maar één ding: dat briefje vinden en over de rand gaan. Voor dat doel drilt hij de mannen iedere dag. Een ander probleem van de kapitein is dat die mannen zich vervelen en zich bezighouden met gokken. Eigenlijk hoort een luitenant dat niet te doen, maar dat doet hij dus wel: Svenson gokt ook. En stookt op die manier de boel op.
Wat hier allemaal gebeurt zal tot nog een eeuw later gevolgen hebben.


De derde verhaallijn speelt zich niet in een begrensde periode af, het zijn verschillende verhalen, over verschillende personen. Er wordt verteld hoe het de mannen na de wapenstilstand verging.
Je weet als lezer dat een van hen zeker niet teruggekomen is uit de oorlog, maar het duurt heel lang voor je weet welke militair dat was. Godfrey Farthing is zeker in leven gebleven, Solomon is inderdaad zijn kleinzoon. En de overledene, Thomas Methven, van wie Solomon nu nazaten moet zien te vinden was waarschijnlijk ook familie van een van hen, Archibald Methven.


Aan Solomon om uit te zoeken hoe het zit: zijn er nog mensen die recht hebben op die 50.000 pond?
Waarom heeft Methveld dat lommerdbriefje zo lang bewaard en hoe komt hij aan dat geld?


Deze roman is op fantastische wijze opgezet. Alle gebeurtenissen, alle personages, iedere tijdsperiode, alles haakt in elkaar. Er zijn prachtige zinnen en mooie beschrijvingen van de omgeving. Paulson heeft een trefzekere pen om sfeer te beschrijven.
En behalve het spannende verhaal over wat er gebeurd is in 1918, en of Solomon erfgenamen kan vinden – is er ook het verhaal over Solomon zelf. Wie is hij? Wat is zijn persoonlijke geschiedenis?


Prachtig! Een boek om helemaal in te verdwijnen en er met een diepe zucht weer uit op te duiken.


Mary Paulson-Ellis is een Schotse schrijver. Ze schrijft over de genres van literatuur, misdaad en historische fictie. Haar werk is verschenen in The Guardian en uitgezonden op BBC Radio 4.


ISBN 9789044363715 | paperback | 496 pagina's | Uitgeverij House of Books | november 2021
Vertaald uit het Engels door Erica Feberwee

© Marjo, 8 februari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER