Jan Piriac

height=De IJsmaker & de Enun
en andere intrigerende verhalen
Jan Piriac

De titel van deze verhalenbundel zet al meteen aan het denken. Bij een ijsmaker denk ik onmiddellijk aan de vriendelijke mensen van de Italiaanse ijssalon in de stad maar wie of wat een Enun is, dat wist ik niet. Even was ik bang dat mijn onwetendheid aan domheid te wijten viel maar gelukkig bleek het woord “Enun” geheel en al aan de fantasie van de schrijver ontsproten te zijn. Ik kon opgelucht ademhalen.

De ijsmaker in het gelijknamige verhaal heeft een weergaloos ijsrecept bemachtigd. Zijn zelfgemaakte vanille-ijs wordt aan menig restaurant verkocht. Vooral restauranthouder Ricardo koopt grote hoeveelheden van het smakelijke, koude goedje in. Opvallend veel zelfs. Wanneer de ijsmaker in de krant leest dat men in de Oekraïne in de ban van een speciaal soort vanille-ijs is, bekruipt hem een ongemakkelijk gevoel. Ricardo zal het ijs toch niet tegen woekerprijzen doorverkopen? Het ijs van de ijsmaker bevat een geheim ingrediënt. Een ingrediënt waarvan hij de naam angstvallig voor zich houdt. Hij heeft echter niet op de Oekraïense maffia gerekend. Met een speciale speurhond zijn ze op zoek naar de maker van het immens populaire ijs. Ze willen het recept, goedschiks of kwaadschiks.

De Enun is een buitenaardse beschaving die verantwoordelijk is voor de oerknal. Omdat hun planeet aan hevige slijtage onderhevig is, hebben zij de aarde geschapen. Ze houden angstvallig de conditie van onze planeet in de gaten en grijpen in waar nodig. De Enun heeft het vooral op de watervoorraad van onze planeet voorzien. Zij hebben de opwarming van de aarde bespoedigd en ervoor gezorgd dat de verbrandingsmotor het licht zag. Af en toe worden er fouten gemaakt. Kernsplitsing was een ontdekking die ze achteraf liever achterwege hadden gelaten. Terwijl wij mensen ploeteren om de aarde zo leefbaar mogelijk te houden, zijn het in werkelijkheid de Enun die de touwtjes in handen hebben.

Zowel de ijsmaker als de Enun komen meerdere keren in deze bundel voor maar er staat ook andere verhalen in. Een dwaas sprookje over de lompe Brunhilde die knaagdieren en potloodventers neer knuppelt bijvoorbeeld en een wonderlijk en mooi verhaal over reïncarnatie. Een ander verhaal gaat over het zangtalent Marie die van haar man Arie niet zingen mocht.  In het verhaal “Oma en Loewie” was het misschien niet zo’n goed idee om oma mee naar het safaripark te nemen.

In totaal staan er twaalf korte verhalen in dit boek. Twaalf op amicale toon vertelde, ongebruikelijke verhalen. De losse verhalen vormen samen een mooi geheel. De auteur laat details uit verhalen terugkomen in andere verhalen. Het levert leuke momenten van herkenning op. Soms  grenst de herkenning aan het ongemakkelijke want Brunhilde doet een wel heel onsmakelijk goedje in haar vanille-ijs. Het zal toch niet het geheime ingrediënt van de ijsmaker zijn?! De verhalen zijn vermakelijk, vlot en losjes geschreven en maken nieuwsgierig. De paar stroeve zinnen in het boek nam ik voor lief.

Een verhalenbundel moet verrassen en, net als het vanille-ijs van de ijsmaker, naar meer smaken. Bij deze bundel is dat goed gelukt. Jan Piriac – een pseudoniem – is erin geslaagd een onderhoudende en originele verhalenbundel te schrijven. Ik sluit af met de laatste woorden uit het voorwoord van deze bundel:

“Geniet, en leer er alsjeblieft niets van!”

ISBN 9789461536495 | paperback | 93 pagina's| Uitgeverij Aspekt | januari 2015

© Annemarie, 24 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER