Greta Pauw

https://www.het-familiebedrijf.nl

Lees ook het interview met Greta Pauw over Verdwijnende silhouetten

 

Verdwijnende silhouetten
Greta Pauw


Agnes weet niet of ze blij moet zijn met haar mantelzorgchaletje bij de woning van haar dochter. Ze is namelijk erg op haar vrijheid gesteld en ze houdt van de reuring die in Amsterdam te vinden is. Maar na haar val, met een gebroken heup als gevolg, vond haar dochter Elsa het onverantwoord dat Agnes alleen bleef wonen.


Haar dochter woont samen met Willem, dochter Fleur en zoon Max op een boerderij boven Amsterdam. De stilte en de grote aanwezigheid van de natuur overweldigen Agnes. De omgang met haar dochter en schoonzoon verloopt moeizaam. Haar dochter begrijpt niet wat Agnes nu zo moeilijk vindt, ze woont toch prachtig zo? Ze hebben kosten nog moeite gespaard om een mooie woonplek voor Agnes te maken.


Al snel constateert Agnes grote verschillen in opvatting over het boerenleven. Willem wil productie, wil opbrengst, is radicaal in alles en wil vooral alles laten zoals het is. De boerderij is hij. De boerderij is al generaties lang in de familie en Max is natuurlijk de gedoodverfde opvolger.
Kleindochter Fleur houdt ook enorm van het boerenleven maar is faliekant tegen de productiegerichtheid van haar vader. Ze wil dat kalfjes samen met hun moeder opgroeien, ze gelooft dat dieren dezelfde rechten als mensen hebben, ze is bevlogen wat betreft duurzaamheid, maakt zich zorgen om de vervuilde wereld en kan dierenleed niet aanzien.


Agnes leert veel van haar kleindochter en is het diep in haar hart met haar eens. Vooral de vrijheid voor dieren, wat Fleur zo voorstaat, spreekt haar aan. Met kleinzoon Max heeft Agnes een moeizamer relatie. Langzamerhand ontdekt ze waarom de jongen zo terughoudend is. Heel subtiel volgt een toenadering waarbij Max wat meer van zichzelf durft te laten zien.


Maar Agnes zelf heeft ook het een en ander met zichzelf uit te vechten. Het leven op het platteland roept pijnlijke herinneringen op die ze liever niet meer wilde voelen. Ook zij heeft, net als haar kleinkinderen, het een en ander onder ogen te zien, en dat verloopt niet altijd even makkelijk. Ze probeert inzicht te krijgen in het waarom van het verloop van haar leven. Daarnaast mist ze haar vriendin en grote vriend Piet uit Amsterdam enorm.

In aparte hoofdstukken lezen we afwisselend het blog van Fleur en het verhaal van Agnes. Deze personages en met name hun zicht op het leven, vormen de kern van het boek. De idealistische, milieubewuste Fleur laat zien waar het om draait als je een milieubewust boerenbedrijf wilt runnen waar het welzijn van de dieren het allerbelangrijkste is. Maar haar tegenpool, vader Willem, toont hoe hij zijn best doet om goed voor de dieren te zijn maar zijn inkomen ook heel belangrijk vindt. Hij moet opboksen tegen alle opgelegde regels van buitenaf. Hij is blind voor alle argumenten van zijn dochter om het eens anders aan te pakken.
Zoon Max, glipt tussen alle perikelen van zijn zus en vader door, en niemand die ziet dat ook hij enorm met allerlei zaken loopt te worstelen. Agnes is de enige die oog voor de jongen heeft.


Alle onderhuidse strijd en het onderlinge onbegrip voor elkaar begint te gisten en moet op gegeven moment tot een uitbarsting komen. De klap is luid en levensomvattend. Maar dat hoeft niet per se slecht te zijn.


Greta Pauw heeft met dit boek een prachtig inzicht gegeven in de worsteling die verschillende mensen ondergaan om verder te kunnen, ook al zijn ze goedbedoelend en vredelievend.
Indrukwekkend verhaal.


ISBN 9789493245334 | Paperback | 262 pagina's | Palmslag | 25 februari 2022

© Dettie, 15 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER