Rajesh Parameswaran

altIk ben een beul
Liefdesverhalen
Rajesh Parameswaran

Wie wil zwijmelen bij zoetsappige liefdesverhalen doet er verstandig aan om niet te kiezen voor het boek Ik ben een beul. Toch gaan de fascinerende verhalen in dit subliem geschreven boek wel degelijk over de liefde. Liefde kent namelijk vele vormen. Stel je open voor een bijzondere leeservaring.

Deze bundel is het debuut van auteur Rajesh Parameswaran. Hij groeide op in Texas en woont momenteel in New York maar de invloeden van zijn geboorteland India zijn nadrukkelijk aanwezig in zijn verhalen. Het zijn verhalen die de lezer doen duizelen. De vertellingen zijn luguber, enerverend en vreemd maar ook ontroerend.

Het eerste verhaal heb ik vol bewondering gelezen. Het gaat over een tijger in een dierentuin die zijn bezorger vol genegenheid begroet. De verzorger begrijpt de uiting van liefde niet en denkt dat de tijger hem aan wil vallen. Dit misverstand leidt tot een opeenvolging van dramatische gebeurtenissen waarbij steeds opnieuw de bedoelingen van de tijger verkeerd opgevat worden. Het verhaal is ijzingwekkend en aangrijpend tegelijk en geschreven op een jaloersmakend voortreffelijke wijze.

De verhalen in deze bundel zijn heel divers. Het verhaal waaraan de titel van het boek ontleend is, gaat over een beul die nogal simpel van geest is. Hij behandelt zijn gevangen als vrienden maar doodt ze zonder aarzelen als hij daartoe van hogerhand opdracht krijgt. Voor hem is het slechts een baan, het is niet persoonlijk. Opvallend is het verhaal over een olifant waarbij de voetnoten meer tekst in beslag nemen dan het verhaal zelf. Weer een ander verhaal gaat over een man die zijn baan kwijtraakt, een aantal medische boeken doorspit en een artsenpraktijk begint in een afgelegen dorpje. Zal zijn boekenwijsheid mensen kunnen genezen? Het toeval wil dat zijn vrouw ernstig ziek wordt.

Intrigerend is het verhaal over een alleenstaande vader die zich zorgen maakt over zijn opgroeiende dochter. Deze vader woont op een planeet waar onder andere Aardlingen hun vakantie vieren. Hij en zijn dochter zijn insectachtige wezens. Liefde en voortplanting gaat bij deze wezens toch wel iets anders dan bij mensen. Is het wel zo verstandig van dochterlief om veel met een mannelijk mens op te trekken?

Er staan negen verhalen in dit boek. Negen ongewone, meeslepende en unieke verhalen. Liefde gaat in deze bundel nogal eens gepaard met de dood of met bloederige taferelen maar er zijn ook een aantal verhalen waarbij dat niet het geval is. Rajesh Parameswaran beschrijft levendige taferelen en (buiten)gewone mensen op geheel eigen, aangrijpende wijze. Regelmatig schemert er humor door en wordt er gespot met de hoogmoed van de mens. Er gebeuren kwalijke dingen in dit boek en toch zijn de personages niet per definitie slecht. Velen zijn zich helemaal niet bewust van het kwaad dat door hen geschiedt of zien hun daden niet als kwaadaardig. Een ander voelt zich juist verantwoordelijk voor een sterfgeval terwijl zij onschuldig is.

Ik ben een beul is een van de opmerkelijkste verhalenbundels die ik tot nu toe heb gelezen. Rajesh Parameswaran is een groot literair talent.

ISBN 9789056723866 | hardcover |296 pagina's| Signatuur | april 2013
Vertaald door Adriaan Krabbendam

© Annemarie, 3 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER