James Patterson

literatuurOntrafeld verleden


Lekker boek voor in de vakantie. Ik had vanwege de titel het idee dat het een thriller zou worden, maar dat is het echt niet. Het is een verrassend ontroerende roman volgens de voorflap.


Jennifer is een dertiger, die al het nodige voor haar kiezen gekregen heeft. Ze heeft net haar man verloren, en kort daarna een miskraam gekregen. Van de dood van Danny geeft ze zichzelf de schuld: als ze maar niet zo gefocused geweest was op dat werk van haar, als ze maar met hem meegegaan was op vakantie, dan had hij vast dat ongeluk niet gehad.
Ze heeft buiten oma Sam geen familie, maar ze heeft wel het geluk dat Sam behalve een geliefde oma ook een beste vriendin is. Sam helpt haar er weer boven op, biedt een luisterend oor, en Jennifer hervindt haar kracht in Sams armen.
Dan slaat het noodlot toe. Jennifer krijgt een telefoontje: Sam is gevallen en ligt in coma.
Onmiddellijk gaat ze naar Lake Geneva. Daar woont haar oma, en daar is Jennifer grotendeels opgegroeid. Als ze in het huisje aankomt, en haar spullen op haar bed wil gooien, ziet ze er een stapel brieven liggen... allemaal brieven van Sam aan Jennifer.
Zolang als Sam in het ziekenhuis ligt, woont Jennifer in dat huisje aan het strand. Ze gaat iedere dag heen en weer naar het ziekenhuis, en ontmoet de vrienden van vroeger. De predikant John Farley, de tuinman, Henry Bullock, Max Weisman, de dokter, en Brendan Keller, die niets schijnt uit te voeren.
Terwijl Jennifer wacht tot haar oma uit haar coma komt, leest ze de brieven die ze op haar nachtkastje vond.
En ontdekt dat haar oma een heel ander leven heeft geleid als de buitenwereld en dus ook Jennifer altijd gedacht heeft. Terwijl ze haar oma's verleden ontrafelt, maakt ze haar eigen toekomst.


Ik wil niet teveel verklappen, dan is er helemaal niets meer aan, ben ik bang. Het gaat niet diep, de karakters blijven vrij oppervlakkig. En er is een behoorlijke dosis Amerikaans sentiment.
Leest lekker weg, maar ik zal niet beweren dat ik Patterson een goede schrijver vind.
Ik ken geen van zijn andere boeken, maar waarschijnlijk zijn die van eenzelfde kaliber?

ISBN 9022989550 Ingenaaid, 221 pagina's Verschenen: mei 2005 A.W. Bruna Uitgevers
Vertaler: M. Vastbinder

© Marjo, juli 2005

Voor meer informatie over James Patterson, klik op de afbeelding

Lees de reacties op het forum, klik HIER