Ria Paulina

http://riapaulina.nl

 
Binten en eigenheimers


Een vrij lijvige fictieve familieroman. De spil waar alles om draait is Peter Vrijman, geboren in 1923, gestorven in 1973.
Uit de data is al af te leiden dat de tweede wereldoorlog een grote rol heeft gespeeld. Peter was in die tijd een jonge man, heeft alles ten volle beleefd. Maar eerst wordt de schrijfster van zijn levensverhaal voorgesteld.
Zijn onechte nicht Esther belt Jan op, die wel een echte oomzegger van Peter is, als de laatste van Peters generatie begraven is. Ze vertelt hoe ze met de meeste familieleden heeft gesproken en zo het verhaal heeft gereconstrueerd. Ze zal het boekwerk opsturen naar Jan. Dat boekwerk bestaat uit enkele delen, verdeeld in tijdvakken.


Peter is de jongste van zes kinderen, altijd door de ouderen in bescherming genomen, en misschien daardoor diep geschokt als mede door zijn schuld zijn broer omkomt in de oorlog. Zelf wordt hij bij die gebeurtenis opgepakt en hij hoort pas als hij terugkomt dat zijn broer er inderdaad niet meer is. En dat zijn moeder zichzelf daarvan de schuld geeft, is een extra klap voor Peter. Dat zijn immers twee slachtoffers van zijn slappe gedrag. Het bepaalt zijn verder leven, hij trouwt de verkeerde, en is geen goede vader. Te toegeeflijk, denkt hij achteraf. Hij verlaat zijn vrouw tenslotte en heeft nauwelijks nog contact met zijn kinderen en verdere familie. En dan duikt er ineens een onverwacht familielid op, en zij is degene die zijn laatste dagen draaglijk maakt.
Maar voor we zover zijn lezen we ook over Peters ouders en zussen, over wat het lot voor hen in petto had. En in Duitsland volgen we de familie Bachman, waarvan pas laat in het boek duidelijk wordt wat die er mee te maken heeft.


De titel slaat op de manier waarop Peter en zijn vrouw de kost verdienden. Tot de supermarkt dit soort speciaalzaken verdrong, hielden zij het hoofd boven water met een aardappelwinkel.
Het is een meeslepende roman, vol met wederwaardigheden die we allemaal wel kennen. Het spreekt aan.


ISBN 9789051793765 Ingenaaid, 404 pagina's Verschenen: september 2006 Mijn Eigen Bruna Boek

© Marjo, maart 2007

Reageren? Klik hier!