Alejandro Palomas

Het geheim van de Hoffmans
Alejandro Palomas


Als Constanza Hoffman overlijdt komt haar ex-man over voor de begrafenis. Hij woont al jaren 'aan de overkant', in Zuid-Amerika. De andere nazaten,
dochter Martina, en de kleinkinderen Veronica en Lucas, hebben gemengde gevoelens over zijn komst. Is hij niet degene die zijn ex-vrouw in de steek gelaten heeft na dat vreselijke ongeluk waarbij de ouders van Veronica en Lucas zijn omgekomen?
Ze weten niet beter dan dat hij ook nog indirect schuldig is aan dat ongeluk, omdat hij, zanger van beroep, zo nodig zijn zoon bij zich wilde hebben op de avond van een première in Parijs. In de wetenschap dat zijn zoon, moe na een dag met filmopnames - hij was acteur - dat hele eind naar Parijs achter het stuur zou moeten zitten zonder pauze, belde hij hem toch dat hij absoluut moest komen. De zoon verongelukte, samen met zijn vrouw.
Lucas was pas acht, zijn zus een paar jaar ouder. Zij werden weggehouden van de commotie na dat tragische ongeluk. Nu Lucas zijn oma in het graf ziet verdwijnen, tweeëntwintig jaar later, komen de vragen.
Intussen heeft ieder lid van de familie eigen problemen. Rodolfo, de opa, voelt zijn vijfentachtig jaren. Hij moet een beslissing nemen: toch nog de verdwijnende glorie najagen? Of is zijn familie belangrijker? Martina is alleen, zij heeft haar neef en nicht verzorgd toen zij wees werden, en later heeft ze haar moeder verzorgd, tot diens dood. Ze heeft geen eigen leven op kunnen bouwen, en ziet nu een lege toekomst naderen. Lucas is danser, en druk bezig met een optreden dat na de begrafenis zijn première zal beleven. Hij heeft het meeste last van al die geheimen die in de familie rondwaren. Hij wil weten.
Veronica heeft zich belast met de zorg voor een opvang van chimpansees. Maar de geldkraan is dichtgedraaid, haar leven - de apen - zal zinloos worden als er niet een oplossing gevonden wordt. In de dagen na de begrafenis van Constanza zijn deze vier mensen op elkaar aangewezen. Er wordt gewandeld, er wordt gepraat. En het geheim dat drie van de familieleden kenden blijkt een ander geheim te bedekken.


Voor me ligt een klein, mooi gebonden boekje met een leeslint, een vorm die prima past bij het bewogen, ontroerende verhaal, dat Alejandro Palomas vertelt in eenvoudige woorden.  Alle familieleden hebben een stem, zodat de lezer inzage heeft in hun gemoedstoestand. In hun eigen gedachten, in hun beoordelingen van de anderen, hun eigen reacties en wensen.

'Voor één keer allemaal samen. Dat is ook een hele verrassing; dat de achterblijvers weer samenkomen. Hier. En ik kan niet ontkennen dat ik er blij om ben, ondanks de omstandigheden. Het is de dood die ons nu verenigt, maar het gezelschap doet me goed. Wij vieren hebben elkaar zo lang niet
gezien.'


ISBN 978 90 5672 349 1 Hardcover 222 pagina's | Signatuur | juli 2010
'El secreto de los Hoffman' vertaald door Johan Rijskamp

Marjo, 23 juli 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER