E. Phillips Oppenheim

altRijk en geen geld
E. Phillips Oppenheim


Het boek begint met een bezoek van de vijfentwintigjarige extreem rijke Londenaar Ernest Bliss aan sir James Alroyd, een bekend arts in zijn woonplaats.
Ernest voelt zich namelijk niet echt fit en wil weten wat hem mankeert. Maar de arts heeft helemaal geen zin in het behandelen van verwende, rijke jongens met hun ingebeelde kwaaltjes. Hij heeft die dag toch al zijn dag niet en vraagt botweg wat Ernest zoal doet en dat is bedroevend weinig. Zijn leven bestaat uit luxe liflafjes eten, wat drinken met vrienden en een beetje rondhangen. Waarop de arts hem ronduit zijn mening zegt en hem het volgende aanraadt "Laat dit leven in de steek. Verdwijn voor een tijd, probeer eens twee pond in de week te verdienen en van dat geld te leven." De arts is er van overtuigd dat Ernest Bliss zich geen barst zal aantrekken van zijn advies en weigert ook enige betaling. Eveneens geeft hij Bliss geen hand en drukt op het belletje ten teken dat hij kan vertrekken.
Bliss, die deze bijna minachtende behandeling niet gewend is, wordt zo getriggerd door de arts dat hij met hem een weddenschap aangaat. Hij zal met vijf pond op zak starten en een jaar lang leven van het geld dat hij verdient, wat niet meer dan twee pond zal mogen bedragen. Hij zal zijn privégeld niet voor zichzelf gebruiken, hooguit om iemand anders te helpen en mocht een werkgever of wie dan ook hem herkennen dan zal hij onmiddellijk een andere betrekking zoeken. Haalt hij de weddenschap niet dan zal de arts 25000 pond krijgen voor het nieuwe gedeelte van het ziekenhuis, haalt hij de weddenschap wel dan krijgt hij van de arts een welgemeende handdruk en zijn verontschuldigingen. De arts knikt en gelooft niet dat Ernest dit daadwerkelijk zal doen.


Diezelfde dag echter handelt Ernest Bliss al zijn zaken af, trekt zijn soberste kleren en schoenen aan en vertrekt met vijf pond op zak naar het centrum van Londen. Hij betrekt een armoedige, goedkope kamer en gaat op zoek naar werk... maar wat kan hij eigenlijk? Ernest wordt een man van vele ambachten, hij probeert fornuizen te verkopen, hij komt als 'deurwachter' in dienst bij een excentrieke man, die lang zo vriendelijk niet is als hij leek. Hij komt als groenteboer bij een 'eenzame' vrouw te werken enz.
Nu hij aan de andere kant van de maatschappelijke ladder staat merkt hij pas hoe minachtend de onderklasse wordt behandeld. Natuurlijk komt hij wel bekenden tegen, zij denken dat hij aan lager wal is geraakt en het kost hem nog veel moeite om zich niet door hen te laten helpen.
En dan is het jaar om...
Zal Ernest Bliss 25000 pond moeten geven aan sir James Alroyd of krijgt hij zijn welverdiende handdruk?


Het is een heerlijk, soms hilarisch verhaal. Bliss is de gewiekste, verwende jongen die gewend is dat iedereen hem naar de ogen kijkt. Maar hij blijkt eigenlijk niets te kunnen behalve chaufferen. Toch probeert hij er wat van te maken, maar heeft natuurlijk wel zijn moeilijke momenten, vooral als de honger de kop opsteekt of hij voor de zoveelste keer met drijfnatte sokken rondloopt omdat er gaten in zijn schoenzolen zitten. De verleiding is dan groot om naar zijn comfortabele warme huis te vertrekken en dan maar de weddenschap te verliezen.  Maar elke keer gebeurt er wel iets waardoor hij zijn tanden weer op elkaar zet en doorgaat.  Hij beleeft allerlei bizarre avonturen in zijn jacht naar werk. Maar het is wel een goed en leerzaam jaar.
Alle luxe kwaaltjes zijn inmiddels verdwenen en Ernest Bliss is een man met een ruggengraat geworden. De fatterige trekken zijn uit zijn gezicht verdwenen.  Bovendien heeft hij ook nog de vrouw gevonden waar hij zijn verdere leven mee wil delen. Zij heeft weinig geld en werkt hard omdat zij ook geld naar haar zussen moet sturen. Al zegt Bliss steeds dat er betere tijden zullen aanbreken, zij gelooft er niet meer in.
Ook al is het boek in 1922 geschreven, het is nog steeds te koop. Het is dan ook een verhaal van alle tijden en komt totaal niet ouderwets over, op enkele omgangsvormen na. 
Een geweldig verhaal, een boek om nog vele keren te herlezen.


ISBN 9789031507955 Paperback 238 pagina's Reeks vantoen.nu Van Holkema & Warendorf 2011
vertaling: M.J. Landré-Tollenaar

© Dettie, 5 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altRijk en geen geld
E.Philips Oppenheim


In het andere verslag staat het verhaal al in het kort verteld.
Ik heb een oud boekje, een pocketuitgave van de oorspronkelijke uitgave. In mijn boekje staat een ander jaartal: 1961.
Het valt bijna uit elkaar, zo vaak heb ik het al gelezen in de ruim veertig jaar dat ik het in mijn bezit heb.
En ook deze recente herlezing was een genot. Natuurlijk ken de ik het verhaal, ik wist hoe het afliep, en toch: het blijft goed. Niet veel boeken zijn zo. Ik heb eerlijk gezegd geen idee of andere boeken van de heer Oppenheim van hetzelfde kaliber zijn. Dat is een onderzoek waard.
De vraag is ook of het verhaal gedateerd is. Natuurlijk zijn er dingen die niet van nu zijn: er wordt volop gerookt, en ook overal. Er is sprake van een fornuis, jongeren kennen het woord niet eens denk ik! Ook de manier waarop een groentewinkel bevoorraad wordt - met kar en paard - is natuurlijk niet van nu.Maar eigenlijk maakt het helemaal niet uit.
Het enige waar ik me steeds weer over verbaas is dat de jongeman en zijn vriendin, hoe slecht ze er ook voor staan, toch uit eten blijven gaan! Zou dat in die tijd ook de normale gang van zaken zijn geweest?
Maar ik ben het helemaal met Dettie eens: ook ik zal blijven herlezen (al wordt het misschien tijd voor een nieuw exemplaar)! Het is een aanrader.


ISBN 9789031507955 | Paperback 238 pagina's | Prismaboek |1961
vertaling uit het Engels door M.J. Landré-Tollenaar

© Marjo, 20 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER