Ellen Dyrop & Hanna Kristinsdóttir

Oud opnieuw
Decoratief recyclen
Ellen Dyrop & Hanna Kristindóttir


Het is met recht decoratief recyclen zoals de ondertitel al aangeeft. Je ziet in dit boek mooie oude gebruiksvoorwerpen die een heel andere functie krijgen. Kleine verzilverde schaaltjes kunnen bijvoorbeeld fraaie deurplaatjes worden. Op die schaaltjes wordt met behulp van een sjabloon in sierlijke letters het woord Bad of Keuken geschreven. Plak een haakje achterop het schaaltje en hang het aan de deur en klaar! Een mooie zilveren lepel als 'naambordje' aan de keukendeur is ook verrassend mooi. IJzeren frames van oude olielampen waaraan S haken worden gehangen worden een geweldig handig ophangrek voor in de keuken.

Toastrekken worden brievenhouders enz.
Bakvormen vormen ook een dankbaar object om te recyclen. Al de ideeën daarvoor zijn erg praktisch maar ook nog eens mooi en apart om te zien. Wat te denken van een mooi bakblik als deurstopper? of deurknop? of als wandkandelaar, of als kaarsenhouder?
Oude gehaakte pannenlappen worden omgetoverd tot een tafelkleed. Van mooie oude borden en kopjes maken ze een schitterende etagère. Wijnglazen weten ze om te toveren in minikasjes of kandelaars en natuurlijk worden de altijd handige glazen potten met draaideksel voor allerlei doeleinden gebruikt. Erg leuk zijn ook de zelfgemaakte magneten voor het memobord, zoals de champagnekurk waarin een magneet gestopt is of de  prachtige zijden magneetroosjes voor op een romantisch memobord vol oude ansichtkaarten.
Verder maken ze 'saaie' voorwerpen weer het aanzien waard d.m.v. de servettechniek (decoupagetechniek). Zeer apart is het oude keukenlampje met  rozen in pasteltinten. Met dezelfde techniek worden kasten, vazen, doosjes etc opgeknapt. Het resultaat is verbluffend.
Oude kleerhangers blijken ook een metamorfose te kunnen ondergaan...
En wat te denken van kanten vloertegels? Of behang op de vloer, waar je nog over kunt lopen ook?


Bij het bekijken van dit boek val je van de ene verbazing in de andere. Je bekijkt de spullen in je kast ineens op een heel andere manier... Je denkt steeds kan ik die beker niet gebruiken voor... of kan ik van dat kleedje niet dat mooie ding uit het boek maken?
Als je het boek uit hebt zit je boordevol ideeën en zie je wat je allemaal voor bijzondere spullen in huis hebt om te hergebruiken.
Bij al die leuke voorbeelden denk je waarom heb ik dat zelf nooit bedacht. Het lijkt zo voor de hand liggend maar dat is nou juist de kunst van Ellen en Hanna. Zij zien het! Zij doen het!


Het boek zelf is mooi verzorgd. Het is een hardcover in A4 formaat en staat boordevol sfeervolle kleurenfoto's waarop de ideeën goed te zien zijn. Je hoeft niet superhandig te zijn om de voorbeelden zelf te maken, ook heb je geen eindeloze waslijst aan materialen nodig. De ene keer heb je wat verf of een haakje nodig, de andere keer wat lijm of alleen maar naald en draad. Heel erg inspirerend boek, dat iedereen zal aanspreken.
Ook erg leuk om cadeau te geven.


ISBN 9789050191012 Hardcover 140 pagina's | Meander | mei 2012
Vertaald door Kitte Markus

© Dettie, 12 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER