Jean-Louis Morelle

Aquarel creatief
Jean-Louis Morelle


Een erg mooi maar moeilijk boek. Als eerste krijgen we kleurenleer en dat gaat niet in de meest eenvoudige bewoordingen. Zinnen als:
'Het mengen van twee pigmenten combineert in feite twee fenomenen: het vermindert de intensiteit van de straling en synthetiseert twee substracties.' of
'De goede schilder onderscheidt zich dus van het middelmatige doordat hij de kleur van de reflectie kan vaststellen in relatie tot de kleur van de schaduw, die weer afhankelijk is van zowel de lokale kleur van het voorwerp als van de omgeving ervan.'
maken mij niet veel duidelijk, kortweg gezegd: 'Ik begrijp hier niets van!'


Zelf heb ik met veel plezier een aantal jaren aquarellessen gevolgd en het verbaasde mij dat de schrijver in het hoofdstuk techniek begint met het moeilijkste om te leren, te weten; De 'nat-in-nat'-techniek. Middels tekeningen en tekst wordt uitgelegd wat dat voor techniek is en hoe je deze onder de knie kunt krijgen. Oefenen, oefenen, oefenen is de boodschap. Ook kun je de effecten van het gebruik van verschillende penselen en andere materialen uitproberen zodat je weet hoe je het beste het gewenste resultaat kunt bereiken. Deze effecten worden ook getoond.
De technieken op een droge ondergrond zijn minder moeilijk maar vragen eveneens de volledige aandacht van de schilder. Heb je namelijk eenmaal iets geschilderd met aquarelverf dan ligt het vast en is het niet meer te verwijderen, hooguit kan er iets gecorrigeerd worden. De schilder doet er goed aan heel goed van te voren te bedenken hoe hij of zij het schilderij wil maken. Wit bestaat bijvoorbeeld niet in aquarel, wat wit moet zijn moet zonder verf blijven.
Na de techniekbesprekingen volgt een galerie waarin diverse aquarellen getoond worden van zowel amateurschilders als professionele schilders.


En dan volgt het gedeelte waar we wezen moeten. De stap-voor-stap demo's.
Elke keer wordt er eerst een afbeelding getoond zoals afbeelding 1, getiteld 'Jerrycans in atelier'. Natuurlijk worden de te gebruiken materialen genoemd gevolgd door de eerste stap, het met potlood vrij gedetailleerd tekenen van de jerrycans. Daarna wordt in stap voor stap foto's weergegeven hoe je verder moet werken om tot het getoonde resultaat te komen.
In totaal worden er tien aquarellen via de stap-voor-stap demo's getoond. Toch denk ik niet dat een beginnende aquarelschilder deze schilderijen zal kunnen maken. De stappen zijn groot en de afbeeldingen zijn erg kundig. Iemand moet ook goed kunnen tekenen om de getoonde schilderijen te kunnen maken. Bijvoorbeeld op de afbeelding van 'De Slapende jonge vrouw' zie je een vrouw met ontbloot bovenlijf op haar borst liggen slapen. Het lichaam en het gezicht zijn vrij gedetailleerd weergegeven. Dat kan een beginnende aquarelschilder niet, onmogelijk, tenzij het een natuurtalent is. Ook alle kleurnuances in het haar van de vrouw getuigen van veel ervaring. Alles wordt wel redelijk goed beschreven maar ook in de beschrijving is te merken dat de schrijver er van uitgaat dat de lezer al enige ervaring heeft.
Er wordt ook gemeld dat het niet de bedoeling is exacte kopieën te maken, maar toch... deze schilderijen zijn erg moeilijk om te maken.

Maar voor mensen die het aquarellen al redelijk onder de knie hebben en niet terugschrikken voor vaktermen is het een uitstekend boek waar veel tips en voorbeelden in te vinden zijn. De afbeeldingen zijn prachtig, de tekst is, zoals gemeld, soms niet eenvoudig maar mogelijk door de gevorderde aquarellist beter te begrijpen dan door de leek die ik ben.
Een mooi uitgevoerd boek dat zijn weg naar de liefhebber zeker zal vinden.


ISBN 9789043914291 Paperback 127 pagina's Tirion Art augustus 2011
Vertaald door Els de Krieger

© Dettie, 9 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER