Anneke Radsma - Rietveld

Kerstpost
Kralenkaarten in kerstsfeer
Anneke Radsma-Rietveld


Dat gebeurt niet vaak, een schrijfster die in het voorwoord haar mailadres en telefoonnummer vermeldt zodat je bij vragen haar kunt bellen of mailen, dat is toch wel heel attent.
De schrijfster heeft twintig jaar een winkel De kralenhoek  in Bergen N-H gehad en is in 2000 begonnen met schrijven van Doe-boekjes. Inmiddels heeft ze al 34 titels, voornamelijk Hobbytoppers, op haar naam staan en Kerstpost is het 35 boekje van haar hand. 


De titel zegt het al, het gaat om Kerstpost, meer gespecificeerd, om kerstkaarten die je zelf kunt maken.
Er wordt o.a. gewerkt met:
- Knipvellen, dat zijn vellen waar afbeeldingen op staan zoals sneeuwpoppen, kerstballen, engeltjes, hertjes, kransen etc.
- Papicolor papier, Mi teintes papier, Linnenkarton, Glitterpapier, Achtergrondvellen  etc
- Lint in allerlei kleuren en diktes
- Garen in mooie warme kleuren
- Kralen, vaak in de vorm van een rijstkorrel waarmee patronen worden gemaakt
- Stickers in stervorm, bewerkte hoekjes of een bewerkt randje om de afbeelding te accenturen
- Knopen in stervorm
- Kaarten

Je hebt voor de kaarten natuurlijk niet alle materialen tegelijk nodig.

Wat Anneke Radsma - Rietveld in dit boekje laat zien is hoe je kerstkaarten kunt maken waarbij je gebruik maakt van patronen die op ware grootte zijn afgebeeld. Op die patronen zie je allemaal stipjes die je over moet zetten naar de kaart middels een naald. Je prikt het patroon als het ware.
Daar waar de gaatjes zitten worden later de lijnen en kralen aangebracht met mooi garen rond de afbeeldingen die uit de knipvellen gehaald zijn.


Zie ook het inkijkexemplaar


De kaarten variëren qua afbeeldingen van klassiek zoals een winterlandschap met hertjes naar vrij modern zoals de paarse kerstballen. Voor ieder wat wils dus. Achterin het boek staan alle gebruikte materialen nog eens netjes gerangschikt naar soort.


Wat zo prettig is aan Cantecleers Hobbytopperboekjes, is dat de uitleg altijd duidelijk is en de prijs van de boekjes laag gehouden wordt.
Dit is opnieuw zo'n boekje dat je bijvoorbeeld cadeau kunt geven aan een creatief persoon in jouw omgeving of voor jezelf koopt als je aan de slag wilt en wilt uitproberen of het iets voor je is zonder gelijk een kapitaal kwijt te zijn.


ISBN 9789021338873 Paperback 48 pagina's Cantecleer/Tirion | juli 2011

© Dettie, 19 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER