Jorine Tieleman

http://jorineathome.blogspot.nl

 

Ma-ak moois
accessoires om zelf te maken
Jorine Tieleman


Haken, vilt, borduren - Accessoires om zelf te maken staat op de cover van dit boek. Dan weten we gelijk wat we aan inhoud kunnen verwachten.
Het begint met erg duidelijke afbeeldingen waarop je kunt zien hoe je vasten, stokjes, dubbele stokjes en samengevoegde stokjes kunt haken.


Het boek begint met gehaakte tasjes en beursjes die er allemaal geweldig leuk uitzien. Per tasje wordt vermeld welke en hoeveel materialen er nodig zijn om het te kunnen maken. De binnenkant is afgewerkt met vilt. Ook de potloden- en pennenetui mag er zijn. Deze is diagonaal gehaakt in heel vrolijke kleuren. Ook hier staan weer duidelijke afbeeldingen bij wat betreft de werkwijze.
Erg leuk is het gehaakte randje langs een kant en klaar gekocht babyvestje. Ook de knopen van het vestje zijn vervangen door gehaakte exemplaren. Hoe je het haakrandje en de knopen kunt maken staat duidelijk beschreven in het boek, bovendien wordt gelijk getoond hoe je bepaalde borduursteken kunt maken en toepassen.

Een gehaakte kleerhanger, een onderzetter, een kussen en thee'muts' zijn ook in dit boek te vinden, deze klassiekers mogen natuurlijk niet ontbreken.
De jasjes voor de appels in de fruitschaal zijn grappig om te zien maar waarom je zoiets zou moeten maken ontgaat me. De fruitmand van prachtig dik garen is wel weer heel handig en mooi.
Zeer apart zijn de gehaakte kralen en knopen, hiervoor zijn oude kralen en knopen gebruikt die van een gehaakt jasje zijn voorzien. Dit wordt met een heel fijne haaknaald gedaan. Het eindresultaat is werkelijk prachtig om te zien.
Mijn favoriet is de madeliefjesslinger, gemaakt van vilten en gehaakte bloemen. Maar het gehaakte retro toilettasje wordt vast het meest geliefde item, het ziet er geweldig uit en is niet moeilijk om te maken. Ook het uiltje gevuld met lavendel ziet er fraai uit en is een mooi kraamcadeautje.


Kortom, een duidelijk, mooi verzorgd boek met twintig vrolijke, gezellige, leuke accessoires om zelf te maken.
Leuk boek om cadeau te geven (met een kleine gehaakte accessoire erbij).


ISBN 978904391524 Paperback 80 pagina's uitgeverij Tirion Creatief oktober 2012
Afmetingen 10x261x190 mm

© Dettie, 13 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ma-ak
Stijlvolle ideeën voor je interieur
Jorine Tieleman


Jorine Tieleman is binnenhuisarchitecte en heeft vijf jaar lang voor de ontwerpstudio van Jan de Bouvrie gewerkt. In 2003 is ze zelfstandig verder gegaan in de binnenhuisarchitectuur.


Toen Jorine Tielemans tien jaar geleden zwanger raakte van haar eerste dochter Claire kreeg ze het advies wat rustiger aan te gaan doen. Maar de woorden niets doen komen in haar woordenboek niet voor dus begon ze met iets wat ze zittend kon doen en dat was haken en breien. Ze maakte slofjes, een dekentje, een tasje etc. en kon niet meer stoppen. Op ieder moment van de dag vond ze wel even tijd om een lapje te haken of te breien.
De tweede zwangerschap versterkte het nestgevoel en toen de tweeling Luc en Ella geboren werden waren er mooie kleertjes en dekentjes in vrolijke kleuren van prachtig katoen.
De liefde voor haken, breien en later vilt is nooit meer overgegaan en heeft geresulteerd in het boek getiteld Ma-ak.
Het prettige is dat er wel bepaalde wol etc wordt geadviseerd maar gelijk wordt er gemeld dat winkels als Zeeman en Wibra ook uitstekend materiaal hebben voor kleine prijsjes. Dus geen commercieel gepush voor het eigen merk/bedrijf zoals in andere hobbyboeken wel eens gebeurt.


Natuurlijk begint het boek zoals alle brei- en haakboeken met de techniek. Wat is recht, wat is averecht breien en hoe haak je lossen, stokjes etc.
Maar daarna begint het brei- en haakfeest pas goed, te beginnen met een gehaakt rond poefje en gehaakt kussen voor een krukje. En dan komt er voor mij iets heel nieuws aan de orde... arm-breien! Helaas wordt alleen de techniek getoond, niet het resultaat waar ik wel benieuwd naar ben.


In het boek staat ook hoe je fotolijstjes, lampenkapjes en kruidenpotjes van vilt kunt maken en gehaakte manden, onderzetters en een bijzondere gebreide theepothoes van heel grove dikke wol.
Apart zijn de laptop en telefoonhoes die gebreid zijn van gemêleerde wol met ingebreide kabelsteek.


Er staan in verhouding veel plaids/spreien in het boek; een plaid in de snelle 'luie wijven' -steek, een gebreide kinderplaid met 'verstopvak', een plaid/sprei van stukken vilt, en een gehaakte babysprei in de bekende gehaakte vierkantjes die later aan elkaar gezet worden.
Het enige waar ik nogal giechelig van werd is de taartvormhouder van vilt met bijpassende vilten randjes die je om een glas kunt doen, te gebruiken bij bijvoorbeeld een picknick. Tja, wellicht ben ik daar nu net te nuchter voor.
Maar de gehaakte feestslinger is wel erg leuk. Ook de slinger van vilten vlaggetjes toont heel feestelijk. Natuurlijk staat er ook de grote rage van dit moment in... gebreide kerstballen.


Wat me telkens weer opvalt in dit soort boeken is dat veel gehaakte en gebreide spullen natuurlijk met dezelfde technieken worden gemaakt maar het is vooral de toepassing van het gebruikte materiaal dat het al dan niet tot iets bijzonders maakt. Bepaalde toepassingen in dit boek vond ik erg verrassend zoals de theepothoes, de vierkante gehaakte poef, de effen kerstballen die puur door het gebruikte materiaal mooi zijn geworden of de gehaakte opbergmand van heel dikke wol.


Sommige dingen doen mij persoonlijk wat minder zoals de laptophoes of telefoonhoes of gebreide windlichthoesjes. Dat is gewoon omdat ik niet houd van hoesjes om dingen heen, maar dat neemt niet weg dat de ideeën wel erg apart en leuk zijn.
De gehaakte babyplaid en bijv. het kussenhoesje voor een krukje zijn niet vernieuwend maar zien er door de gebruikte kleuren wel heel eigentijds en aantrekkelijk uit. De uitleg is duidelijk, soms is er alleen tekst, soms staat er tekst met foto's  bij een werkstuk.
Het hele boek is een mix van oude en nieuwe technieken en materialen die in een modern jasje zijn gestoken, het resultaat is een boek boordevol haak- brei en vilt ideeën dat bovendien mooi om te zien en leuk om cadeau te geven is.


ISBN 9789043914338 Paperback met flappen (met centimeterrand) 79 pagina's | Tirion Creatief | november 2011
(Bij het boek worden vier breinaaldjes voor o.a. het rondbreien geleverd)

© Dettie, 27 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!